Kommunene må ha beredskap og planer for rask og omfattende opptrapping av TISK kapasitet, anbefaler FHI.

Kommunene må ha beredskap og planer for rask og omfattende opptrapping av TISK kapasitet, anbefaler FHI.

Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

FHI: Slik kan kommunene håndtere smitteutbrudd mer effektivt

Rask kartlegging, tilgjengelige ressurser, god informasjonsflyt og godt samarbeid var avgjørende for en effektiv utbruddshåndtering i kommunene

Det kommer fram i en rapport fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Rapporten er utarbeidet i samarbeid med Helsedirektoratet, ti utvalgte kommuner og tilhørende statsforvaltere etter covid-19-utbrudd i perioden desember 2020 – mars 2021.

Hensikten har vært å oppsummere erfaringer og lære underveis, særlig knyttet til håndtering av utbrudd med den engelske virusvarianten og bruk av forsterket TISK (testing, isolering, smittesporing og karantene).

– Samarbeidet mellom staten, på nasjonalt og regionalt nivå, og kommunene har vært godt når det gjelder utbruddshåndteringen under pandemien. Mange kommuner har også hatt nytte av samarbeid med nabokommuner og sykehus. Rask mobilisering av ressurser har vært nødvendig for effektiv respons ved utbrudd med mer smittsomme virusvarianter, sier fagdirektør Frode Forland i FHI til egen nettside.

Flere anbefalinger

FHI skriver i rapporten at kommunene i stor grad har bidratt til at Norge har håndtert pandemien godt ved at lokale utbrudd raskt har blitt oppdaget og kontrollert.

Samtidig skapte store, uoversiktlige utbrudd utfordringer, spesielt for små kommuner uten utbruddserfaring.

Flere kommuner opplever i disse dage nye utbrudd.

I rapporten konkluderes det med at rask kartlegging, tilgjengelige ressurser, god informasjonsflyt og godt samarbeid var avgjørende for en effektiv utbruddshåndtering var avgjørende for en effektiv utbruddshåndtering i kommunene.

Basert på erfaringsgjennomgangen har FHI følgende anbefalinger:

  • Det er viktig at kommunene har etablert et godt samarbeid og nettverk med relevante aktører i fredstid.
  • Det er viktig at kommunen øver sammen med relevante aktører og er forberedt før en krise inntreffer. Dette innebærer å ha tilgang til nødvendige ressurser i form av utstyr, personell og kompetanse.
  • Kommunene må ha beredskap og planer for rask og omfattende opptrapping av TISK-kapasitet. Statsforvalteren, Helsedirektoratet og FHI bidrar i dette arbeidet.
  • Statsforvalter har en rolle i å tilrettelegge for samarbeid på tvers av kommuner. Dette kan gjøres ved at statsforvalteren initierer og koordinerer faste samarbeidsmøter.
  • Det er viktig at risikovurdering og tiltakspakker for ulike risikonivåer er oppdatert. Dette gjøres av FHI.
  • Kommunene må fortløpende overvåke smittesituasjonen, gjøre vurderinger og innføre målrettede tiltak. Dette innebærer også å ha oversikt og tilgang til ressurser (personell, utstyr etc.) og TISK.
  • Kommunene må være beredt til å innføre mobilitets- og kontaktreduserende tiltak når TISK-kapasiteten og effekten ikke er tilstrekkelig.
  • Kommunene har et ansvar for å gi innbyggerne oppdatert informasjon om status og gjeldende tiltak. FHI har ansvar for å utvikle gode verktøy, også for veiledning for nedtrapping av tiltak.