Her er det medisinstudent Mehek Ahmed som tar prøver utenfor Aker sykehus i Oslo.

Her er det medisinstudent Mehek Ahmed som tar prøver utenfor Aker sykehus i Oslo.

Foto: Magnus Knutsen Bjørke

FHI innrømmer at kommunene ikke fikk nok tid til å forberede testopplegget i skolene

Mange kommuner fikk ikke raskt nok tilsendt nok hurtigtester til å være klare med et godt testopplegg første skoledag, sier FHI-direktøren.

– Vi ga ikke kommunene god nok tid til å forberede testopplegget, og de fikk ikke raskt nok tilsendt tilstrekkelig mange hurtigtester, sier Camilla Stoltenberg, som er direktør i Folkehelseinstituttet til VG.

Flere kommuner var dermed ikke klare første skoledag.

Stoltenberg erkjenner at FHI også har undervurdert smittespredningen i sosiale sammenhenger og i forbindelse med festing etter skole- og studiestart.

Hun sier at det har vært diskusjon om et par detaljer i opplegget mellom FHI og Helsedirektoratet, men at det har vært enighet om hovedlinjen: At testing kan erstatte karantene slik at barn kan være på skolen.

Det er Helsedirektoratet som har ansvar for å sende ut tester til kommunene. Omtrent 10 millioner tester har blitt sendt ut så langt. Også assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener kommunene har fått for kort tid på å omstille seg til det nye systemet.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.