- Vi vurderer alle råd hele tiden i takt med ny informasjon, sier seksjonsleder Hanne-Merete Eriksen-Volle i Folkehelseinstituttet (FHI).
- Vi vurderer alle råd hele tiden i takt med ny informasjon, sier seksjonsleder Hanne-Merete Eriksen-Volle i Folkehelseinstituttet (FHI).Foto: FHI
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

FHI: – Høyt nivå på smittevernet i sykehjem

Ingen ting tyder på at de mange koronadødsfallene ved sykehjem skyldes dårlig smittevern, ifølge Folkehelseinstituttet.

– Smittevernet i helsevesenet er på et veldig høyt nivå, også i sykehjem. Det er ikke det som er hovedutfordringen, sier seksjonsleder Hanne-Merete Eriksen-Volle i Folkehelseinstituttet (FHI) til Kommunal Rapport.

– Men vi ser at når vi først får smitten inn på et sykehjem, gjennom ansatte eller andre, så er det ikke enkelt å beskytte de eldste og mest sårbare, selv om man følger rådene, blant annet om at ansatte må holde seg hjemme når de har symptomer.

En stor og økende andel av koronadødsfallene i Norge skjer i sykehjem

Av totalt 136 dødsfall blant personer med covid-19 som var registrert tirsdag 14. april, har 83 –61 prosent – skjedd på sykehjem. Andelen har økt fra rundt 50 prosent fram til påske, til 70 prosent i påskeuken, ifølge NTB. 

Eriksen-Volle er ikke overrasket over at sykehjemsbeboere er særlig utsatt.

– Det er tragisk med alle dødsfall som skyldes korona. Vi vet fra andre land at høy alder er en av de største risikofaktorene for alvorlig sykdom av korona, i tillegg til lunge- og hjerte- og karsykdommer og en del andre lidelser. Vi vet jo at sykehjemsbeboerne er de eldste og dårligste pasientene. Slik sett er det dessverre ikke uventet at vi får dødsfall i denne befolkningsgruppen.

– Ingen tegn til svikt

Enkelte sykehjem har vært særlig hardt rammet med mange smittede og flere dødsfall av covid-19. 

Blant annet har det vært sju dødsfall knyttet til covid-19 ved Vallerhjemmet i Bærum. Både ved et sykehjem i Kristiansand og et sykehjem i Lillestrøm har det vært fem koronadødsfall. Et sykehjem i Enebakk hadde tre dødsfall i løpet av påskehelgen.

– Smitte i enkelte sykehjem gjenspeiler nok i stor grad smitten i lokalmiljøet. De ansatte gjør en veldig god jobb. Det er ingen tegn på at noen har sviktet. Tvert om har de klart å begrense smitten når den først har kommet inn i institusjonen, kommenterer Eriksen-Volle.

– Enebakk hadde flere smittetilfeller tidlig og har hatt mye smitte i befolkningen. Da kommer den også lettere inn på sykehjem. Derfor var vi i Norge tidlig ute med råd om å innføre besøksforbud.

Vil ha mer bruk av munnbind

– Vil FHI innføre nye smittevernråd eller andre tiltak for å begrense smitten på sykehjem?

– Ja, vi vurderer våre råd og tiltak kontinuerlig og vil gjøre vårt for å beskytte risikogrupper best mulig. Det er en del av bestillingene vi får fra Helse- og omsorgsdepartementet. Vi vurderer alle råd hele tiden i takt med ny informasjon. Men hvilke endringer som eventuelt kommer, er ikke kjent.

Ifølge Eriksen-Volle vurderer FHI blant annet rådene for bruk av smittevernutstyr, testing og karantene.

Ifølge dagens retningslinjer skal munnbind og annet smittevernutstyr bare brukes når pasienten har symptomer eller har testet positivt på korona. De ansatte skal holde seg borte ved det minste tegn til sykdom.

Kommuneoverlege Dagfinn Haarr i Kristiansand tar overfor Kommunal Rapport til orde for at FHIs retningslinjer for bruk av smittevernutstyr bør endres. Han mener sykehjemsansatte bør bruke munnbind ved stell av skrøpelige eldre, selv om verken ansatt eller pasient har noen tegn på korona. 

Han viser han til personer kan være smittebærere før de selv får symptomer, og mener bruk av munnbind derfor vil være et godt forebyggende tiltak i sykehjem.

Tiltak med slagside

Eriksen-Volle sier dette er noe de vurderer, men at det er vanskelig å gi råd om dette i en situasjon med mangel på smittevernutstyr. 

Regelmessig testing av ansatte, blant annet i sykehjem, er også noe FHI vil vurdere når testkapasiteten økes, bekrefter hun.

– Er det mulig å holde koronasmitte ute fra på sykehjem, hvis man følger FHIs smittevernråd til punkt og prikke?

– Det gir ingen garanti for at det ikke kommer smitte inn. Da måtte både beboere og ansatte leve helt isolert, og det er ikke mulig. Men vi har gode råd for å redusere risikoen for å få smitten inn, og for å begrense omfanget av smittespredning, når den først er der.

– Risikerer vi at sykehjemsbeboere dør av ensomhet i stedet for korona?

– Alle tiltakene vi gjør med å lukke ned samfunnet har også en slagside, og det er viktig å veie smittevern opp mot andre hensyn. Derfor gir vi også råd til sykehjemmene om å tilrettelegge for at nødvendige besøk til beboerne kan gjennomføres. Hva som er «nødvendig», må vurderes lokalt. Men vi mennesker er komplekse, og det er ikke bare på dødsleiet det kan være viktig å få besøk.