Folkehelseinstitutt vil la kommunene selv bestemme noe mer av vaksineorganiseringen framover.

Folkehelseinstitutt vil la kommunene selv bestemme noe mer av vaksineorganiseringen framover.

Foto: Agnar Kaarbø
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

FHI åpner for vaksinering av hele familier med voksne barn samtidig

Folkehelseinstituttet åpner for en mindre streng og mer praktisk orientert prioritering av vaksiner når alle i risikogruppene har fått første dose.

Det kommer fram i et brev til kommuner, helseforetak og statsforvaltere fredag, skriver Aftenposten.

Brevet skal gi kommunene et best mulig utgangspunkt for gjennomføring av sommervaksineringen. FHI har samlet informasjon som er viktig for planleggingsarbeidet. Her forbereder FHI kommunene på at det vil være mulig med større fleksibilitet fremover når de mellom 18-45 år uten risikofaktorer skal få tilbud om vaksinasjon.

Mindre streng

– Fram til nå har eldre, risikogrupper og helsepersonell fått tilbud om koronavaksinasjon. Målsetningene har vært å redusere alvorlig sykdom og død. Framover legges det mer vekt på flokkbeskyttelse, hindre smittespredning og gjenåpning av samfunnet, sier smitteverndirektør Geir Bukholm ved FHI på instituttets nettside.

Ifølge Bukholm gir det rom for en mindre streng prioritering. For eksempel kan det bety at familiemedlemmer som likevel skal ha vaksine om kort tid, kan vaksineres samtidig,

Målet skal være at vaksinering i økende grad kan bidra til mindre smittespredning og mer gjenåpning av samfunnet.

I brevet skriver FHI at det kan være fornuftig å vurdere ordninger som lar innbyggerne booke time selv, slik at både innbyggerne og kommunene får økt fleksibilitet i sommerferien.

Kommunesamarbeid

I brevet trekker FHI også frem at det kan være fordelaktig for kommuner å samarbeide gjennom sommeren for å lette vaksinering gjennom ferieavviklingen.

– Nærliggende kommuner kan oppnå stordriftsfordeler ved å tilby vaksinasjon sammen i for eksempel større lokaler. Det er mulig å benytte gymsaler, eksamenslokaler, menighetshus, rådhus eller andre lokaler som kommunene finner egnet. En eventuell rest-kapasitet kan på denne måten bli bedre utnyttet, sier Geir Bukholm i FHI.

Han påpeker samtidig at eventuelle endringer i leveringsadresse som følge av interkommunalt samarbeid må meldes til vaksineforsyningen god tid i forveien.

FHI arrangerer webinar om temaet torsdag 27. mai.