Ordfører Kåre Martin Kleppe (H) i Tysnes er en av flere ordførere som vurderer å skifte fylke, fra Vestland til Rogaland, etter at et flertall i fylkesutvalget i Vestland sa nei til veiprosjektet Hordfast.

Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Ordfører Kåre Martin Kleppe (H) i Tysnes er en av flere ordførere som vurderer å skifte fylke, fra Vestland til Rogaland, etter at et flertall i fylkesutvalget i Vestland sa nei til veiprosjektet Hordfast.

Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Fem av sju kommuner i Sunnhordland vil vurdere overgang til Rogaland

Torsdag stemte et flertall i fylkesutvalget i Vestland nei til veiprosjektet Hordfast. Det har skapt sterke reaksjoner i regionen.

Bergens Tidende har spurt ordførerne i seks av kommunene i Sunnhordland om de vil vurdere å bytte fylke fra Vestland til Rogaland. Ordførerne i Fitjar, Tysnes, Sveio og Etne holder døra åpen. Allerede torsdag meldte både ordfører og varaordfører i Stord kommune, som er den største i regionen, at en fylkesovergang var en mulighet.

– Jeg har alltid vært orientert mot Hordaland, men for første gang er jeg åpen for å kanskje bli rogalending. Slik det er nå mener jeg det er naturlig å velge Vestland, men hvis Stord sammen med andre kommuner ønsker seg til Rogaland, er det naturlig for Tysnes å vurdere det. Jeg vil ta det opp i kommunestyret.sier ordfører Kåre Martin Kleppe (H) i Tysnes.

Det var torsdag at et flertall på ti i fylkesutvalget stemte for et forslag som løfter fram E16/jernbane Voss-Arna som det viktigste samferdselsprosjektet i fylket de neste årene. I midten av mai skal fylkestinget komme sitt endelige forslag til prioritering i den nasjonale transportplanen for 2022–2033.

Terje Søviknes (Frp) kalte prioriteringen et svik mot næringslivet og Sunnhordland.

– Det er utrolig skuffende og ganske sjokkerende at fylkespolitikere nå ser ut til ikke å ville prioritere et av de viktigste prosjektene for å knytte sammen og utvikle det nye fylket vårt, heter det i en felles pressemelding fra ordfører Gaute S. Epland (Ap) og varaordfører Jakob Bjelland (Sp)i Stord kommune.

De vil vurdere overgang til det som i dag er nabofylket dersom innstillingen blir stående etter behandlingen i Fylkestinget.

– Så langt har det vært lite å hente på å være med i Vestland fylke. Vi er i utkanten i et fylke, det vil vi også være i Rogaland, men vi føler vi ikke har så mye å tape ved å søke overgang til Rogaland, sier varaordfører Bjelland til NRK.

– La oss puste med magen, for det er ikke sikkert at denne reaksjonen er til det beste for alle, sier fylkesordfører Jon Askeland (Sp).

(©NTB)