I et nytt lovforslag settes fristen for å avgi revisjonsberetning til årsregnskapene og -beretningene for 2019 til 15. juni.

I et nytt lovforslag settes fristen for å avgi revisjonsberetning til årsregnskapene og -beretningene for 2019 til 15. juni.

Illustrasjonsfoto: Terje Lien
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Får utsatt revisjonsfrist for årsregnskapene

Kommunene og fylkeskommunene får utsatt revisjonsfristen for årsregnskapene og -beretningene med to måneder - på grunn av korona-situasjonen. Den nye datoen blir 15. juni.

Norges Kommunerevisorforbund (NKRF) tok nylig initiativ til å få utvidet fristen for å avgi revisjonsberetning til årsregnskapene og -beretningene for 2019. I en mail til Kommunal- og moderniseringsdepartementet 12. mars pekte daglig leder Rune Tokle på utfordringene som både kommunene, fylkeskommunene og revisorene står overfor og ba om en utsettelse.

Den regulære fristen 15. april er fastsatt gjennom kommuneloven.

15. juni og 15. september

Departementet har tatt hensyn til innspillet og sendt et lovforslag om midlertidige unntak fra kommuneloven, lov om interkommunale selskaper og partiloven på høring. I forslaget settes fristen for å avgi revisjonsberetning til årsregnskapene og -beretningene for 2019 til 15. juni. Kommunenes og fylkeskommunenes årregnskap og beretninger skal være vedtatt senest 15. september.

I lovforslaget reguleres også inngåelse av interkommunale samarbeid, valgbarhet til kontrollutvalget, utvidet adgang til skriftlig saksbehandling og adgang til fjernmøter i interkommunale selskaper (IKS).

Ikke vedtatt ennå

Høringsfristen gikk ut 30. mars, men lovforslaget er ikke vedtatt ennå. Grunnen til det er at den såkalte koronaloven ikke gir hjemler til denne type endringer. Det må dermed gå gjennom en ordinær lovbehandlingsprosess i Stortinget.

Det er ventet at vedtaket fattes etter påske.