Austrheim er én av de elleve kommunene som nå kan få muligheten til å motta distriktsrettet støtte.

Austrheim er én av de elleve kommunene som nå kan få muligheten til å motta distriktsrettet støtte.

Foto: Austrheim kommune
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Elleve nye kommuner kan få regionalstøtte

Elleve nye kommuner kan få mulighet til å motta distriktsrettet støtte, dersom ESA gir tommel opp for nytt regionalstøttekart.

EFTAs overvåkingsorgan, ESA, vedtok nye retningslinjer for regionalstøtte den 1. desember 2021. Nå har Norge bedt ESA om å godkjenne et nytt regionalstøttekart, som skal gjelde fra 1. januar. 

Forslaget innebærer at elleve nye kommuner kan få mulighet til å motta distriktsrettet støtte, melder Kommunaldepartementet i en pressemelding.

De elleve nye kommunene er Aurskog-Høland, Flesberg, Bamble, Iveland, Bjerkreim, Austrheim, Bømlo, Hareid, Sykkylven, Hustadvika og Aukra. Innenfor nye Aurskog-Høland var gamle Rømskog allerede inne i regionalstøttekartet. Det samme er tilfelle for gamle Eide i nye Hustadvika.

Flest fra Sp

Seks av kommunene har Sp-ordfører og to er fra Ap. Høyre, KrF og en folkeliste har én ordfører hver.

Det nye regionalstøttekartet skiller seg fra det utgående ved at det i noen tilfeller bare omfatter deler av kommunene. Et eksempel på dette er Molde kommune, der gamle Nesset og Midsund kommuner er inkludert. Gamle Molde, som omfatter selve byen, er ikke inkludert i regionalstøttekartet.

Regionalstøtte kan gis til bedrifter i svakt befolkede områder, eller områder med særskilte distriktsutfordringer, som det heter på EU-språket. Forslaget omfatter alle områder som var inne fra før, i tillegg til elleve nye kommuner.

Har tro på ESA

Det er hundrevis av kommuner som er inne i kartet allerede. Eksempelvis alle kommuner i de tre nordligste fylkene og alle i tidligere Sogn og Fjordane. Oversikten kan ses her i Forskrift om virkeområder for distriktsrettet investeringsstøtte og regional transportstøtte.

– Jeg er godt fornøyd med at retningslinjene åpner for at flere kommuner får mulighet til å motta distriktsrettede virkemidler. Det betyr også at vi kan støtte bedrifter i enda flere distriktskommuner. Jeg har stor tro på at ESA vil godkjenne vårt forslag, sier kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram i en pressemelding.

Retningslinjene for regionalstøtte trer i kraft fra nyttår, og på samme tid må det nye regionalstøttekartet, som skal gjelde fra 2022-2027, være på plass.

Skreddersøm

– Fleksibiliteten i retningslinjene innebærer at vi kan skreddersy regionalstøttekartet slik at det treffer områder der behovet er størst. Det betyr etter alt å dømme at vi også kan videreføre ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift i kommuner som har slått seg sammen med mer sentrale kommuner, slik det er lagt opp til i regjeringens forslag til statsbudsjett, sier Gram i pressemeldingen.

Regionalstøttekartet og ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift må godkjennes av ESA før jul.