Koronakrisen betyr også mange utsatte ekteskapsinngåelser. Varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) i Sandnes og Natasa Jovicic skulle ha giftet seg 16. april. Kanskje blir det bryllup 9. mai i stedet?

Koronakrisen betyr også mange utsatte ekteskapsinngåelser. Varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) i Sandnes og Natasa Jovicic skulle ha giftet seg 16. april. Kanskje blir det bryllup 9. mai i stedet?

Foto: Privat
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ekteskap satt på vent

Bare tidskritiske vigsler blir gjennomført i mange rådhus nå, men i Sandnes vigsles det for fullt. – Viruset skal ikke få ta knekken på kjærligheten, sier varaordfører Pål Morten Borgli (Frp).

Varaordfører i Sandnes Pål Morten Borgli (Frp) skulle ha giftet seg med Natasa Jovicic 16. april, men Jovicic sitter koronafast i Bosnia og Borgli i Norge. Nå er ny bryllupsdato satt til 9. mai. Om ikke det går, håper de å kunne gjennomføre vigselen via Skype.

– Vi har begge vært gift før, så vi har vært gjennom krevende dokumentasjon. Det blir slitsomt å måtte gå gjennom det enda en gang. Men vi tar det med godt humør, sier Borgli.

Men om Borgli og Jovicic får gjennomført en lovlig Skype-vigsel er heller tvilsomt. Da må det i så fall til en rask endring i ekteskapsloven.

Kommunikasjonsrådgiver Sandra Mørkestøl i Barne- og familiedepartementet skriver dette i en e-post til Kommunal Rapport: 

«Ekteskapsloven sier at ekteskap inngås ved at brudefolkene møter for en vigsler. Mens begge er til stede, skal de erklære at de ønsker å inngå ekteskap med hverandre. Deretter skal vigsleren erklære dem for ektefolk. Departementet har ikke myndighet til å gi dispensasjon fra lovens krav om at begge ektefolkene må være tilstede samtidig. Dette krever i så fall en endring av ekteskapsloven.»

Unntak

Det skal mye til før borgerlige ekteskapsinngåelser blir inngått nå. I de kommunene Kommunal Rapport har snakket med, blir de bare gjennomført ved alvorlig sykdom, fordi oppholdstillatelse går ut eller der det er problematisk å skaffe ny prøvingsattest hvis denne går ut på dato i løpet av perioden rådhusene er stengt for vielser.

Men i Sandnes vigles det for fullt selv om ikke mars og april er de månedene flest vigsler gjennomføres. Likevel har flere giftet seg borgerlig der i mars i år enn i samme måned i fjor.

– Det skyldes nok vigsler som egentlig skulle tas i utlandet og prøvingsattester som er i ferd med å gå ut, mener rådhussekretær Aslaug Eltervåg. I forrige uke ble fire par vigslet fredag og to lørdag. I mars var det også to par fra nabokommunen Stavanger som dro til Sandnes for å gifte seg.

Bare fem får være til stede under vigselen og avstanden mellom vitner og brudepar og den som vigsler er større enn før, og alle må skrive under med egen penn.

– Vi må ta våre forholdsregler, og det kan være stusslig for noen, sier varaordføreren.

Avlyst ut april

Til vanlig gjennomføres det rundt 50 vigsler i Oslo rådhus i uka i høysesongen. Nå er alle  avlyst ut april. Likevel gjennomføres noen vigsler. I forrige uke var det 10 par ut, i påsken er det planlagt fem.

Parene som gifter seg nå må på grunn av smittefaren forholde seg til særskilte rutiner: Ansatte i rådhuset stiller som vitner og signering av papirene gjøres med egne penner for vitner og egne for brudepar.

– Vi synes det fungerer greit, men vi gleder oss til å kunne gjennomføre vielser som før, sier rådhusforvalter Marit Jansen.

I Bergen har det blitt avlyst mellom 20 og 30 vigsler de siste to ukene. I Magistratbygingen ble det gjennomført bare fire vigsler forrige uke. Parene får ha med seg egne vitner og pennene blir spritet mellom hver underskrift.

– Vi venter og håper på normale tilstander, sier førstekonsulent Heidi Johannessen.

Få avlysninger

Varaordfører Borgli i Sandnes begrunner det at de holder rådhuset åpent for vigsler med at kommunen ønsker å holde virksomhetene i gang. Kommunen har heller ikke fått mange avlysninger.

Borgli er, i følge Stavanger Aftenblad, den som har vigslet flest par i Rogaland. Han har langt over 100 vigsler bak seg siden kommunene tok over oppgaven i 2018.

– Det å bli vigslet er en stor dag for mange, så det er viktig at vi får gjennomført det. Det er trist at det blir et annet bryllup for mange, siden veldig mange har avlyst store selskap. Men viruset skal ikke få ta knekken på kjærligheten, sier varaordføreren.

Inngåtte ekteskap i 2019

8.868 par giftet seg borgerlig i 2019.

Kommunene tok over borgerlige vigsler 1. januar 2018.

I 2019 giftet 6.805 par par seg kirkelig og 2.646 par giftet seg i utlandet. Dette tallet er halvert siden 2013.

1.536 giftet seg gjennom andre trossamfunn.