41 prosent av dem over 45 år mangler fortsatt tredje dose med koronavaksine. Regjeringens mål er at alle i aldersgruppen skal ha fått tilbudet innen midten av januar.

41 prosent av dem over 45 år mangler fortsatt tredje dose med koronavaksine. Regjeringens mål er at alle i aldersgruppen skal ha fått tilbudet innen midten av januar.

Foto: Elin Svendsen
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Dette gjenstår for at tredjedosemålet skal nås

I løpet av uke 2 skal alle over 45 år ha fått tilbud om en oppfriskningsdose. Men med knappe to uker igjen mangler fortsatt mange det tredje stikket.

I høst og vinter har regjeringen satt seg to mål om oppfriskningsvaksinering:

  • Eldre over 65 år skal få tilbud om en tredjedose før jul
  • Personer over 45 år skal få tilbud om tredjedose innen midten av januar

Totalt sett har 59 prosent av de som er 45 år og eldre nå fått dose tre, opplyser leder for vaksinasjonsprogrammet Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet til NTB.

Han understreker at dette inkluderer aldersgruppen 65+, hvor 88 prosent har fått en tredje dose med vaksine i overarmen.

Bukholm: Håper at folk melder seg

Når det gjelder 45-64-åringene, er regjeringen lenger unna å nå målet.

Ifølge Bukholm hadde 32 prosent av disse fått tredje dose i forrige uke.

Tregere vaksinering enn det FHI og regjeringen hadde håpet på i årets to siste uker, har ikke hjulpet på. De hadde som mål å sette 700.000 doser, men bare i underkant av 300.000 doser ble satt, ifølge VG.

Bukholm opplyser til NTB at antallet vaksiner som ble sendt ut, var tilpasset antallet personer der det var gått mer enn 20 uker fra dose 2 i løpet av perioden. Han håper at mange av de som utsatte det tredje stikket i julen, nå melder seg.

– Mange har meldt seg til vaksinesentrene og blitt vaksinert i løpet av uke 51 og 52, men det er også mange som ikke har møtt til vaksinering i julen. Vi håper at et flertall av disse vil henvende seg til vaksinesentrene i denne og neste uke.

Over 60.000 vaksinedoser om dagen

Tall fra Sysvak mandag viser at 514.766 nordmenn mellom 45 og 64 år har fått en oppfriskningsdose. Totalt er det nær 1,4 millioner personer i denne aldersgruppen, ifølge befolkningsdata fra Statistisk sentralbyrå. Nær 1,3 millioner av disse har fått andre vaksinedose.

Det betyr altså at det må settes rundt 770.000 vaksinedoser i aldersgruppen for at vaksinemålet skal nås innen utgangen av uke 2. I tillegg er det nær 90.000 fullvaksinerte over 65 år som ikke har fått tredje dose ennå.

Det betyr at kommunene fra mandag 3. januar må sette rundt 61.000 vaksinedoser om dagen, inkludert i helgene, om regjeringen skal nå målet sitt.

På spørsmål om hvordan FHI tror kommunene er i rute til å nå tredjedosemålet, svarer Bukholm at de håper at folk melder seg til vaksinesentrene i de neste to ukene, slik at vi kommer à jour i henhold til planlagt vaksinasjon.

(©NTB)