Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) innfører ikke munnbind for barn i barnehage og barneskole. Det kommer fram i de nye smittevernveilederne for barnehage, barneskole og ungdomsskole.

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) innfører ikke munnbind for barn i barnehage og barneskole. Det kommer fram i de nye smittevernveilederne for barnehage, barneskole og ungdomsskole.

Foto: Terje Pedersen / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

De yngste slipper munnbind i skolen

Nye smittevernveiledere for barnehager og skoler legger opp til mindre grupper på rødt nivå, men anbefaler ikke munnbind for de yngste.

Munnbind anbefales ikke for barn opp til 13 år. Derfor blir det ikke innført noen anbefaling om bruk av munnbind for barn i barnehage og barneskole.

Det kommer fram i de nye smittevernveilederne for barnehage, barneskole og ungdomsskole. De oppdaterte veilederne ble lagt fram torsdag.

Onsdag ble det lagt fram en lignende ny veileder for videregående skole.

Ulike forutsetninger

Kunnskapsminister Guri Melby (V) minner om at elever på ungdomsskolen og ansatte har bedre forutsetninger enn yngre barn for å bruke munnbind riktig.

Hun mener risikoen vil være for stor for at det brukes feil blant de yngre barna.

– Da kan det tvert imot ha en negativ effekt knyttet til smittespredning, advarer Melby.

Men på ungdomsskolen åpnes det nå for at munnbind kan vurderes som et ekstra smitteverntiltak i kommuner som har mye smitte.

– Det er ikke snakk om bruk av munnbind i undervisningssituasjonen, for der er det meningen at elevene skal sitte på faste plasser, slik at risikoen er mindre. Men i overgangssituasjoner, når man beveger seg fra rom til rom eller er i fellesarealer, er det en anbefaling om bruk av munnbind, sier Melby til NTB.

Hun understreker at bruk av munnbind uansett skal være frivillig for elever og ansatte.

Det anbefales også at munnbind deles ut gratis til elevene.

Halvert størrelse

I de nye veilederne legges det også opp til mindre gruppestørrelser på rødt nivå.

Dette er de viktigste endringene:

* I barnehagen bør en storbarnskohort på rødt nivå ikke overstige 7–8 barn, mot 8–10 barn i den gamle veilederen. Antall kohorter som kan samarbeide, er redusert fra tre til to.

* På rødt nivå i barneskolen og ungdomsskolen bør antall kontakter elevene har i løpet av en uke, halveres i forhold til gult nivå. Det betyr at klassene mange steder må deles i mindre grupper.

Melby påpeker at klassestørrelsene varierer mye på tvers av landet. Men noen steder vil det ramme tilbudet, innrømmer hun.

– Så er det spesifisert at 1. til 4. trinn skal ha et heltidstilbud. Det betyr at dette først og fremst vil gjelde fra 5. trinn og oppover.

De nye smittevernveilederne trer i kraft 12. april.

Ny virkelighet

De nye reglene er en direkte konsekvens av den mer smittsomme engelske virusvarianten. Før den nye virusvarianten kom til Norge, var det få store smitteutbrudd på skolene.

– Så har vi hatt perioder nå, spesielt i områder med høyt smittetrykk, der det også har vært en del smitte i skoler og barnehager. Men jeg har tro på at nye veiledere og enda strengere etterlevelse vil få ned den smitten, sier Melby.

– Vi har som mål at vi skal greie å holde skolene åpne gjennom hele denne pandemien.

(©NTB)