En dansk fjernsynsdokumentar om behandlingen av en eldre, dement kvinne i Aarhus ble først stanset, men skal nå vises.Illustrasjonsfoto: Magnus Knutsen Bjørke

Dansk dokumentar om eldreomsorg vekker reaksjoner: – Aldri sett noe lignende

En dansk TV 2-dokumentar som først ble stanset av rettsvesenet, blir nå vist. Den avslører grov pleiesvikt på to danske pleiehjem.

Dokumentaren er laget ved hjelp av skjulte kameraopptak ved to pleiehjem i Aarhus. Kommunen har politianmeldt fire personer i dansk TV 2 for opptakene, og fikk rettens medhold i at dokumentaren ikke kunne sendes.

Etter at kommunen nå har snudd, kan dokumentaren likevel vises. Den vekker sterke reaksjoner etter at det blir avslørt hvordan en eldre, dement kvinne behandles.

Kvinnen må gå opp til 24 timer uten å få skiftet bleie, til tross for hun har blærekatarr og at de ansatte påpeker at hun har gjort fra seg. Det avsløres også hvordan hun blir hengt opp i en flytteheis i flere minutter, mens hun klager over smertene det påfører henne.

– Det er fullstendig umenneskelig å behandle henne på den måten. Det gir igjen en økt risiko for at infeksjonen kan utvikle seg. Så både menneskelig og medisinsk er det fullstendig uhensiktsmessig, sier professor Lars Bjerrum som har mange års erfaring som praktiserende lege.

Dansk politi etterforsker fortsatt de fire ansatte i dansk TV 2, til tross for at kommunen har forsøkt å trekke anmeldelsen. Kommunen har beklaget denne og andre lignende hendelser, og også gjort utskiftninger ved pleiehjemmet. Det er blitt gjennomført tilsyn og satt i gang en gransking.

Opptakene skjedde i samråd med kvinnens familie.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.