Byrådsleder Raymond Johansen vil ha påbud om munnbind i kollektivtransporten i Oslo.

Byrådsleder Raymond Johansen vil ha påbud om munnbind i kollektivtransporten i Oslo.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Byrådslederen vil ha påbud om munnbind i kollektivtransporten i Oslo

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ønsker at det skal komme en anbefaling om påbud om munnbind i kollektivtransporten.

Oslo vil ikke innføre råd om bruk av munnbind på kollektivtransport uten at det foreligger en nasjonal anbefaling, men ønsker at en slik anbefaling skal komme.

– Vår holdning er klar. Vi ønsker at det kommer nasjonal anbefaling om bruk av munnbind på kollektivtransporten, sier Johansen.

Han sier videre at det med en slik anbefaling også bør være et system som sikrer at alle får tilgang til gratis munnbind.

– Hjemmekontor er nødvendig

Flere må ha hjemmekontor i Oslo hvis det skal være mulig å opprettholde smitteverntiltakene på kollektivtransporten, sier samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG).

– Nå er flere tilbake fra ferie og det har også kommet nye studenter i byen. Vi er bekymret for presset på kollektivtransporten dersom arbeidsgivere slipper opp bruken på hjemmekontor, sa Berg under en pressekonferanse tirsdag.

Kapasiteten i kollektivtransporten i Oslo er på 70 prosent av normalen som følge av smitteverntiltakene. Før sommerferien var kapasiteten sprengt, ifølge Berg.

Hun oppfordrer osloborgere om å begrense både arbeidsreiser og fritidsreiser.

Øker testkapasiteten

Oslo kommune trapper opp testkapasiteten og regner med at tilbudet vil være på plass i løpet av en til to uker, opplyser helsebyråd Robert Steen (Ap).

Kommunen styrker blant annet kapasiteten ved byens feberpoliklinikker og vil legge til rette for drop in-testing.

– Jeg regner med at drop in-testene vil kunne komme på plass i løpet av noen dager, sier Steen.

Han understreker at ressursene til koronatelefonen ble økt allerede på mandag, og at opptrappingen av kommunens testkapasitet er en kontinuerlig prosess.

– Jeg forventer at et nivå som er forsvarlig i forhold til det behovet som vi har i Oslo i dag, burde komme i løpet av en uke eller to, sier Steen.

Oslo-politiet vil slå hardere ned på drikking i parker

Politiet skal slå ned på bruk av alkohol i parkene, slår byrådsleder Raymond Johansen i Oslo fast. Kommunen vil sette inn egne vakter i parkene.

– Vi kan ikke ha russetreffaktige tilstander i Oslo nå. Det vi trenger er festvett, sa Johansen på en pressekonferanse tirsdag, der Oslo kommune la fram en lang rekke tiltak for å bremse den siste tidens oppblomstring av koronasmitte.

Samme dag hadde byrådslederen et møte med politiet.

– Det er ikke lov å drikke alkohol på offentlig sted. Politiet forsikret meg i dag om at de vil slå ned på dette. Den ølen du konsumerer i parken, kan bli svært dyr, advarer Johansen.

Drikking av alkohol på offentlig sted kan bety 2.500 kroner i bot.

Oslo politidistrikt bekrefter at de vil innføre en strengere håndheving av forbudet mot å drikke alkohol på offentlig sted.

– Dette vil være et smitteforebyggende tiltak, skriver politiet i en pressemelding, der de ber befolkningen og arrangører av fester og sammenkomster ta ansvar og respektere drikkeforbudet.

– Vi ser at når folk drikker alkohol, endres atferden, fokuset på smittevern blir mindre og anbefalt avstand på én meter brytes, sier stabssjef Harald Nilssen.