Fem ganger har byrådet trosset anbefalinger fra helsemyndighetene, melder NRK. Her er byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og helsebyråd Robert Steen (Ap) under en pressekonferanse i vår.

Fem ganger har byrådet trosset anbefalinger fra helsemyndighetene, melder NRK. Her er byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og helsebyråd Robert Steen (Ap) under en pressekonferanse i vår.

Arkivfoto: Terje Lien
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Byrådet i Oslo får kritikk for ikke å ha fulgt helsefaglige råd

Ved fem anledninger valgte Raymond Johansens (Ap) Oslo-byråd å trosse anbefalinger fra helsemyndighetene, melder NRK. Opposisjonen er kritisk.

Etter en gjennomgang kommer NRK fram til fem ganger der Johansen & co. ikke gjorde som de ble anbefalt fra FHI, Helsedirektoratet og egen smittevernoverlege:

  • Oslo kommune hadde i august ennå ikke trappet opp testkapasiteten kraftig, tross oppfordring fra Helsedirektoratet i april.
  • I september trosset byrådet råd fra FHI og Helsedirektoratet og droppet blant annet å innføre makstak på fem besøkende.
  • I februar 2021 satte byrådet videregående skoler på gult nivå, mot anbefalingen fra Oslos egen smittevernoverlege.
  • I april 2021 anbefalte smittevernoverlegen og FHI en gradvis opptrapping fra to til fem gjester hjemme. Oslo gikk rett til en grense på 10.
  • I mai 2021 ble skjenking gjenåpnet i Oslo, selv om FHI og Helsedirektoratet anbefalte å vente.

Tok for lett på krisen

Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg er kritisk.

– Det første konkrete eksempelet på at byrådet tok for lett på koronakrisen, var da de trappet ned testkapasiteten i Oslo i fjor sommer, stikk i strid med alle råd og pålegg. Det var en helt uakseptabel avgjørelse, sier Rygg til NRK.

Byrådslederen sier importsmitte er den sentrale årsaken til smittebølgen i fjor høst og sier seg uenig i kritikken.

– Gjennom 15 måneder med krisehåndtering er det sikkert beslutninger man har tatt som ikke var riktige. Men jeg tror ikke det er sammenheng mellom tiltakene vi har gjort og økt smitte. Det vi har sett gang på gang, er at smitten kommer utenfra med importsmitte, sier Johansen.

(©NTB)