Kommunene får nå mer midler til å kompensere lokalt næringsliv, for eksempel restauranter og serveringssteder, som har tapt penger under pandemien.

Kommunene får nå mer midler til å kompensere lokalt næringsliv, for eksempel restauranter og serveringssteder, som har tapt penger under pandemien.

FOTO: JOAKIM S. ENGER
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Budsjettavtalen sikrer 300 millioner til kommunal kompensasjonsordning

Den kommunale kompensasjonsordningen for næringslivet økes med 300 millioner kroner i avtalen om revidert nasjonalbudsjett.

Saken oppdatert 7. juni  kl. 1015 med kommentar fra KS.

– Ordningen har vært veldig effektiv og truffet godt i kommuner der man har vært nødt til å måtte stenge mange virksomheter på grunn av nasjonale eller lokale tiltak, sier finanspolitisk talsperson Hans Andreas Limi i Fremskrittspartiet.

Også Høyres leder av finanskomiteen, Mudassar Kapur (H), og Venstres finanspolitiske talsperson, Ola Elvestuen, er fornøyd med utvidelsen.

– Vi enige om ytterligere tiltak for å få fart på Norge igjen. Vi styrker den kommunale kompensasjonsordningen slik at hjelpen kan komme raskt frem ved lokale utfordringer. Det er en pakke som i sum vil bidra til å skape mer og inkludere flere, sier Kapur.

– Jeg er godt fornøyd med vi med denne enigheten øker støtten til en rekke ulike klima- og miljøtiltak, og at ordningen med støtte til lokalt næringsliv via kommunene forsterkes med 300 millioner, sier Elvestuen.

Den kommunale kompensasjonsordningen består av midler som kommunene fordeler til sitt næringsliv som kompensasjon for problemer som oppstår fordi kommunen blir stengt ned på grunn av høye koronasmittetall, eller på grunn av andre tiltak.

I regjeringens opprinnelige forslag til revidert nasjonalbudsjett ble ordningen styrket med én milliard kroner, og Fremskrittspartiet har nå blitt enige om en økning på ytterligere 300 millioner.

Forhandlingene om regjeringens opplegg for neste års kommuneøkonomi, kommuneproposisjonen, avsluttes i kommunal- og forvaltningskomiteen i løpet av mandag.

I budsjettavtalen om RNB ble det også enighet om bevilge 179 millioner kroner for å redusere ferjetakstene med ytterligere 15 pst., altså totalt 25 pst. fra 1. juli 2021.

Kommunene får 65 millioner kroner ekstra til behandlingstilbud innenfor psykisk helse, gjennom en økning i den midlertidige tilskuddsordningen.

KS fornøyd, men…

Områdedirektør Hele Eide i KS er er fornøyd med at kompensasjonsordningen og bredbåndsordningen er blitt forsterket, men KS hadde håpet på mer penger til fylkesveier. Regjeringen signaliserte en opptrapping her i forslaget til statsbudsjett for 2020.

KS ville gjerne også hatt mer til flom- og rassikring.

KS og fylkeskommunene håper også at innstillingen til revidert nasjonalbudsjett vil inneholde en politisk garanti om at utgifter til kollektivtrafikken blir dekket.

Fylkeskommunene og Oslo kommune sendte i slutten av mai et brev til Stortingets finanskomite om saken.

Ifølge Eide må fylkeskommunene vite at de kan betale ut penger til kollektivselskapene slik at disse ikke må sette i verk sparetiltak nå.

Svikter de ledige

Ap-nestleder Hadia Tajik mener regjeringen og Frp ikke forstår omfanget av koronapandemien, og at de arbeidsledige blir sviktet i budsjettenigheten.

Tajik sier enigheten om revidert budsjett er et skudd i blinde for alle arbeidsledige og bedrifter som sliter i koronapandemien.

– Frp svikter de arbeidsledige. Midt i den største langtidsledigheten på lenge, klarer ikke Frp å plusse på en eneste krone til tiltak som hjelper ledige tilbake i jobb, sier Tajik.

– Når stortingsperiodens siste budsjettforlik skal legges fram, står Frp alene på pressekonferanse. Klarere illustrasjon på at Erna Solberg sitt prosjekt om samling på borgerlig side er dødt, skal du lete lenge etter, sier Tajik.

RNB-avtale

Dette ble regjeringspartiene og Frp enige om i avtalen om revidert nasjonalbudsjett.

* Fjerne avgiften på alkoholfrie drikkevarer fra 1. juli 2021.

* Ferjetakstene reduseres med ytterligere 15 pst., altså totalt 25 pst. fra 1. juli 2021.

* 750 millioner til å avvikle bomprosjekter.

* Totalt 450 millioner til ulike tiltak innenfor psykisk helse og nye medisiner.

* 124 millioner i kapitaltilskudd til private barnehager.

* 300 millioner ekstra til den kommunale kompensasjonsordningen.

* 100 millioner til økt utbygging av bredbånd.

* 90 millioner til oppheving av makstaket i nettolønnsordningen.

* 35,3 millioner til verdiskapingstiltak i skogbruket.

* 25 millioner til Sirkulærøkonomi/Grønn Plattform.

* 10,5 millioner til økt tilskuddssats for planting av skog, fra 1,20 til 1,50 per plante.

* Private barnehagers adgang til finansiering i Husbanken gjeninnføres til 31.12.2021 eller inntil ny finansieringsløsning er vedtatt i Stortinget.

* Forslaget om å slå sammen Innovasjon Norge og Siva utsettes, slik at Stortinget kan få forelagt en helhetlig vurdering før endelig beslutning om en slik organisatorisk endring eventuelt tas.

Psykiske helsetiltak og nye medisiner:

* 150 mill. i øremerkede midler til styrking av BUP.

* 100 mill. i øremerkede midler til psykiatri, gjennom økt kjøp av privat behandlingskapasitet.

* 65 mill. ekstra til kommunale behandlingstilbud innenfor psykisk helse, gjennom en økning i den midlertidige tilskuddsordningen for kommunene.

* 10 mill. til midlertidig tilskuddsordning for frivillige aktører for å nå fram til barn og ungdom i tettbebodde og levekårsutsatte områder.

* 10 mill. til midlertidig tilskuddsordning til frivillige organisasjoner for styrking av forebyggende tiltak for ensomme unge og eldre, inkludert forebyggende hjemmebesøk for eldre.

* 5 mill. i økte bevilgninger til opprettholdelse, gjenåpning og etablering av viktige lavterskeltilbud for personer med psykiske lidelser og ruslidelser under pandemien

* 5 mill. til styrking av kriseteamenes rolle under gjenåpningen av samfunnet i etterkant av pandemien.

* 2,5 mill. for å sikre helårsvirkning av psykisk helsetilbud for synshemmede på Gaustad.

* 1 million til Mental Helse Ungdom

* 0,5 mill. til Landsforeningen for forebygging av selvskading og selvmord (LFSS).

* 1 million til organisasjonen Leve.

* 100 mill. i økt bevilgning til kjøp og bruk av nye medisiner og behandlingsmetoder.

* Regjeringen skal utrede konsekvensene for pasienter av å innføre anbud på folketrygdfinansierte legemidler og de helseøkonomiske gevinstene av legemidlene

* Regjeringen skal fremme et lovforslag om at naprapater og osteopater gis offentlig autorisasjon innen utgangen av september, samt sikre at det midlertidige momsfritaket videreføres fram til autorisasjon er på plass

* Regjeringen skal ifm. høstens statsbudsjett legge fram en plan for å sikre flere sykepleiere, vernepleiere, spesialsykepleiere, jordmødre og helsefagarbeidere i årene fremover

Samferdsel:

* 179 mill. til å redusere ferjetakstene med ytterligere 15 % utover regjeringens forslag, altså med totalt 25 % fra 1. juli 2021.

* 100 mill. til drift og vedlikehold riksveier.

* 36 mill. til E6 Sluppen.

* 1 mill. til nødmudring av Borg Havn.

(©NTB)