Forhandlingsleder i Unio Oslo kommune Aina Skjefstad Andersen er særlig bekymret for rekrutteringsutfordringene i kommunen.

Forhandlingsleder i Unio Oslo kommune Aina Skjefstad Andersen er særlig bekymret for rekrutteringsutfordringene i kommunen.

Foto: Unio
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Brudd i lønnsforhandlingene i Oslo kommune

Partene i Oslo kommune kom ikke til enighet i årets tariffoppgjør og har derfor valgt å melde brudd. Oppgjøret går dermed til mekling.

– Kommunen beklager at det ikke har vært mulig å komme fram til en forhandlingsløsning. Kommunen er avhengig av å gjennomføre tariffoppgjørene innenfor en forsvarlig økonomisk totalramme og har derfor lagt rammen fra privat sektor til grunn, sier forhandlingssjef Per Steinar Aasebø i Oslo kommune.

– Kravene fra forhandlingssammenslutningene til dels er langt over dette, fortsetter han.

Unio: – Skuffet

– Oslo kommunes tilbud ville betydd en reallønnsnedgang for våre medlemmer. Da er det ingen grunn til å gå videre, sier forhandlingsleder Aina Skjefstad Andersen i Unio Oslo kommune til egen nettside.

Ifølge Andersen var Unios krav i Oslo er på linje med det Unio krevde for sine grupper i KS.

Hun er skuffet over at kommunen ikke viste vilje for å komme Unio i møte under forhandlingene.

Kommuneansattes Hovedsammenslutning (KAH) har valgt å bryte årets tarifforhandlinger med Oslo kommune. KAH består av de fire LO-forbundene Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, Skolenes Landsforbund og Creo og er den største forhandlingssammenslutningen i Oslo kommune.

– Det var ikke mulig å komme til enighet. For oss var det rett og slett uakseptabelt med en ramme som gjør at våre medlemmer blir hengende etter resten av samfunnet, sier Fagforbundet Oslos leder Roger Dehlin, som fremholder at tilbudet fra arbeidsgiver ville betydd en nedgang i kjøpekraften for kommuneansatte.

Akademikerne: – Synd

Også Akademikerne i Oslo bryter.

– En god lønnsvekst er avgjørende for at Oslo kommune ikke skal tape i konkurransen med privat sektor. Det er synd at kommunen ikke innser det, sier Erik Graff, forhandlingsleder for Akademikerne, i en pressemelding.

Akademikerne gikk inn i forhandlingene med krav om en klar reallønnsvekst, og at forhandlingene skal skje lokalt på den enkelte arbeidsplass.

– Ansatte i Oslo kommune har nedlagt en formidabel innsats i pandemien i helsetjenesten, i skolesektoren og ved å opprettholde de kommunale tjenestene fra hjemmekontoret. Samtidig sliter Oslo med å beholde høyt utdannede over tid. Dette må kommunen anerkjenne i oppgjøret, sier Graff.

Oppgjøret går nå til mekling, med frist onsdag 26. mai klokken 24. Fredag ble det også kjent at det er brudd i forhandlingene i kommuneoppgjøret.

(©NTB)