Bærum er Norges mest attraktive kommune i NHOs kommunekåring. Her ved rådhuset i Sandvika.

Bærum er Norges mest attraktive kommune i NHOs kommunekåring. Her ved rådhuset i Sandvika.

Foto: Tone Holmquist

Bærum på topp i NHOs kommune-NM

Bærum er Norges mest attraktive kommune og har størst lokal vekstkraft, ifølge NHO. Blant fylkene gjør Oslo det best.

Det viser resultatene av årets såkalte kommune-NM, som NHO presenterte onsdag. Der rangerer arbeidsgiverorganisasjonen kommunene etter attraktivitet og lokal vekstkraft basert på forhold ved næringslivet, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi i 2020.

– Kommune-NM måler ikke hvor bra det er å bo i en kommune, men det økonomiske grunnlaget for kommunen, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

Oslo topper fylkeslista

På andreplass kommer Sola kommune, fulgt av byene Oslo og Trondheim. Stavanger kommer på en 6.-plass, mens Bergen inntar 7.-plassen.

På fylkesnivå gjør Oslo det best, fulgt av Viken og Rogaland, mens Vestland havner på en 5. plass og Troms og Finnmark aller sist.

Ifølge undersøkelsen har småkommuner større utfordringer enn store. Men samtidig dominerer småkommuner listen over kommuner som har hatt fremgang siste året.

Koronaproblemer

I fjor fikk imidlertid alle kommunene problemer på grunn av koronapandemien. Blant annet gikk andelen sysselsatte i privat sektor ned i alle fylker som følge av koronakrisen.

Blant store kommuner som har gått mest tilbake er Oslo, og en del omkringliggende storkommuner i Viken, som Ullensaker, Ås og Lørenskog.

Oslo var også fylket med høyest arbeidsledighet i november 2020, da målingen ble utført. Men samtidig hadde Oslo høyest sysselsettingsandel etter arbeidssted, lavest sykefravær og lavest andel uføre av alle fylkene i 2020.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.