Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup setter ned en arbeidsgruppe som skal vurdere de økonomiske konsekvensene av koronaviruset for kommuneøkonomien.


Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup setter ned en arbeidsgruppe som skal vurdere de økonomiske konsekvensene av koronaviruset for kommuneøkonomien.

Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeidsgruppe skal se på hvordan koronakrisen påvirker kommuneøkonomien

Regjeringen setter ned en arbeidsgruppe som skal vurdere de økonomiske konsekvensene av koronaviruset for kommuneøkonomien.

– Vi vil sette ned en arbeidsgruppe som skal gi en faglig vurdering av hvilke typer inntekter og utgifter som blir påvirket av koronakrisen, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) i en pressemelding.

Kommunesektoren blør - kan tape 19 milliarder på koronakrisen

Utgiftene ventes å øke

Astrup sier at man må vente at utgiftene vil øke og inntektene bli redusert i forbindelse med koronakrisen.

– Hvis staten skal kunne stille opp med treffsikre tiltak, er det viktig at vi får en grundig faglig vurdering av de økonomiske konsekvensene. Det vil arbeidsgruppen hjelpe oss med, sier han.

Arbeidsgruppen skal bestå av representanter fra fem ulike departementer, i tillegg til KS, og skal ledes av Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Den skal gå gjennom hvilke typer utgifter og inntekter som blir påvirket av utbruddet av koronaviruset. Arbeidsgruppen skal også gi et anslag på hvor mye de ulike typene utgifter og inntekter utgjør.

Koronakrise: – Ikke nok med statlige pakker

Skal kompensere

– Stortinget har vedtatt at staten skal kompensere kommunene og fylkeskommunene for urimelige virkninger av skattesvikt, inntektsbortfall og merutgifter. Arbeidsgruppen skal hjelpe oss med å vurdere hva dette betyr i praksis, sier Astrup.

Fordi noen effekter av koronakrisen, som for eksempel svikt i skatteinntektene, ikke vil merkes før årsskiftet, skal arbeidsgruppen være ferdig med sitt arbeid og levere endelig rapport innen 1. april 2021. Fram til det vil arbeidsgruppen kunne gi løpende innspill til departementene, og det vil fortløpende bli vurdert om det er behov for én eller flere delrapporter underveis.

(©NTB)