Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Anmeldt for underslag av barnetrygd

To par fosterforeldre i Hordaland er anmeldt til politiet for underslag av fosterbarnas barnetrygd. Barnevernet i to kommuner er anmeldt for medvirkning, skriver Bergens Tidende.

Advokat Sverre Kvilhaug bistår de to anmelderne. Han tror underslag av barnetrygd er svært vanlig, og at dette bare er toppen av et isfjell.


Bak anmeldelsene ligger det en årelang strid om hvem som skal ha barnetrygden når et barn bor i fosterhjem. Mange fosterforeldre lar pengene gå inn i det alminnelige husholdningsbudsjettet, slik vanlige familier ofte gjør. Dette er imidlertid helt feil, påstår Kvilhaug, og viser til en forskrift fra 1977.


- Forskriften sier uttrykkelig at pengene først og fremst skal spares opp for barnet. Midlene skal utbetales til barnet ved myndighetsalder eller til de biologiske foreldrene, dersom barna flytter dit før de blir myndige, sier han.


Men hovedregelen er at fosterforeldrene skal kunne gjøre rede for hvordan barnetrygden er brukt. Loven gir fosterforeldrene rett til å gjøre enkeltstående innkjøp av spesielt dyre gjenstander, ferier eller annet, men da skal barnets tilsynsfører kontaktes. I de to sakene som nå er sendt Hordaland politikammer er dette ikke mulig. I det ene tilfellet er det snakk om ti års fosterhjemsopphold og 90.000 kroner.


Barnevernet i de to kommunene er anmeldt fordi de har overoppsynet med at fosterforeldrene utfører sin oppgave korrekt.


Skrevet av: Kommunal Rapport