20 av landets 356 kommuner nå har signert avtaler med apotekene om vaksinering.

20 av landets 356 kommuner nå har signert avtaler med apotekene om vaksinering.

Foto: Elin Svendsen
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

20 kommuner har inngått vaksineavtaler med apotek

For å få opp vaksineringsfarten har regjeringen åpnet for at kommunene kan få forsvars- og apotekbistand. Foreløpig er det inngått 20 apotek-avtaler.

Vaksineringen gikk langt tregere enn Folkehelseinstituttet og regjeringens målsetting i fjorårets siste to uker, og innen utgangen av uke 2 skal alle over 45 år ha fått tilbud om dose tre.

For å nå målene kan kommunene be Forsvaret og apotekene om bistand. Forsvaret har akseptert i underkant av 20 henvendelser fra kommuner. Mens 20 av landets 356 kommuner nå har signert avtaler med apotekene, opplyser fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen til NTB.

Blant apotekene som er godt i gang, er Apotek 1 Brandbu i Gran kommune, Vitusapotek Sartor storsenter i Øygarden kommune, Apotek 1 Ski storsenter i Nordre Follo kommune og Apotek 1 Askøybroen i Askøy kommune.

I Asker, Bærum og Drammen startes det trolig opp med vaksinering i apotek mandag 10. januar. Molde er også en av kommunene som har signert en apotekavtale og som planlegger oppstart, ifølge Apotekforeningen.

I dialog med ytterligere 35

– Før vi inngår avtaler, vurderer vi nøye hvilken kapasitet apotekene har. Apotekene prioriterer vaksinering veldig høyt og legger til rette for å bistå kommunene som har behov, slik at man får opp vaksinasjonsgraden raskt, sier Andresen.

Hun forteller at apoteker er i dialog med rundt 35 kommuner om vaksinesamarbeid ut over dem det allerede er signert avtale med. Noen har behov for leie av personell til vaksineringen, mens de fleste ønsker å diskutere muligheten for å få gi innbyggerne et fleksibelt vaksinetilbud i apotekene.

I løpet av uken antar foreningen at det blir en avklaring med de fleste av de 35 dialogkommunene. Antallet henvendelser er omtrent som Apotekforeningen hadde forventet.

– Det er mange kommuner i Norge, også mange små. Det er mer komplekst med vaksinering i større kommuner, og vi erfarer at flere kommuner nå har behov for å omdisponere vaksinepersonell til andre oppgaver i kommunene, sier Andresen.

KS: Mange kommuner har ikke behov

Før jul satte regjeringen og Folkehelseinstituttet seg et mål om å sette 700.000 vaksinedoser i uke 51 og 52, men i underkant av 300.000 doser ble satt.

Samfunnsdirektør Helge Eide i kommunesektorens organisasjon KS sier til NTB at deres inntrykk er at det ikke er kapasiteten i kommunene som var hovedutfordringen, men at innbyggerne ikke i stor nok grad oppsøkte tilbudet i juleukene.

– Kommuner har meldt om at de har hatt ledige timer, sier han.

Eide mener at mange kommuner har den kapasiteten de trenger på egen hånd, og at de ikke har behov for å benytte seg av avtalen som er inngått med apotekene.

Disse kommunene har fått hjelp fra Forsvaret

* Gran

* Elverum

* Flesberg

* Grimstad

* Trondheim

* Asker

* Oslo

* Alver

* Askøy

* Bjørnafjorden

* Øygarden

* Lillehammer

* Drammen

* Bærum

* Stavanger

* Sandnes

* Rælingen

* Ålesund

* Kautokeino

Forsvaret har fått forespørsel om vaksineringshjelp fra 27 kommuner og gir bistand til 19 av disse.

– Der vi ikke har kunnet støtte, skyldes det at vi ikke har hatt flere tilgjengelige kapasiteter, eller at det de har bedt om, ikke er innenfor det mandatet som vi skal utøve, sier oberstløytnant og talsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter Ivar Moen til NTB.

Forsvaret ble gitt i oppdrag å støtte det sivile samfunnet med vaksinering og har gjort tilgjengelig 13 team til dette.

– Når kommunene spør om smittesporing, testing og fordeling av materiell, så vil ikke vi kunne tilfredsstille disse anmodningene. Vi er rustet for å gjennomføre vaksinering, sier han.

Støtten som Forsvaret gir til det sivile samfunnet, fortsetter til midten av januar. Så er det føringer og oppdrag fra sentrale myndigheter som bestemmer hva som skjer videre. Nye henvendelser blir fortsatt vurdert, og senest mottok Forsvaret et anmodning mandag, forteller Mohn.

– De 13 teamene er fordelt på hele landet. Våre kapasiteter er ikke strukket over alt, sier han.

(©NTB)