Strandengen ved Skomvær fyr på Røst er en truet naturtype. Kommunen får nå støtte til å lære hvordan de skal ta vare på denne og andre truede naturtyper.

Strandengen ved Skomvær fyr på Røst er en truet naturtype. Kommunen får nå støtte til å lære hvordan de skal ta vare på denne og andre truede naturtyper. 

Foto: Ove Bergersen / NN / Samfoto
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

19 av 46 søkere får støtte til klimatilpasning

19 prosjekter i åtte fylker får til sammen 6,4 millioner kroner til ulike former for klimatilpasning. Skjøtselsplaner i Røst er blant de utvalgte. 

Øykommunen ytterst i Lofoten har forvalteransvar for fire truede naturtyper i norsk landbruk: Beitemyr, strandeng, kystlynghei og slåttemark. De to sistnevnte er også omfattet av nasjonale handlingsplaner.

Nå får den 354.000 kroner av Miljødirektoratet til å lage skjøtselsplaner. Dette vil øke kunnskapen om hvordan klimaendringene påvirker disse for naturtypene, både lokalt og nasjonalt, ifølge søknaden fra Røst kommune.

Det er åttende gang at Miljødirektoratet deler ut tilskudd til kommuner og fylkeskommuner som vil øke kunnskapen om klimatilpasning. Formålet er å øke kunnskapen om hvordan klimaendringer påvirker kommunale ansvarsområder, og hvordan de kan forebygge negative konsekvenser.

I år kom det inn 46 søknader for til sammen 20,2 millioner kroner. 19 av prosjektene får 6,4 millioner kroner på deling.

– Klimaendringer kommer sterkere framover og treffer mange ulike områder. Bredden i søknaden speiler bredden i kommende utfordringer. Det er mye å finne på å være tidlig ute i arbeidet med klimatilpasning. Flere av prosjektene vil bidra til viktig læring og erfaringsdeling, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet i en pressemelding. 

Flere av prosjektene som får støtte, handler om håndtering av overvann. Men prosjektene som tilgodeses i årets tildeling omfatter også nye problemstillinger knyttet til klimatilpasning. Foruten skjøtselsplanene i Røst gjelder det et prosjekt om klimatilpasning i kulturmiljø i Møre og Romsdal. 

Mens den tematiske bredden er stor, er den geografiske spredningen begrenset. Oslo får støtte til tre prosjekter, mens Bodø, Drammen og Moss får støtte til to prosjekter hver.