Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen i Tromsø er en av 125 kommuneoverleger som protesterer mot at regjeringen har valgt å prioritere stortingspolitikere i vaksinekøen.

Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen i Tromsø er en av 125 kommuneoverleger som protesterer mot at regjeringen har valgt å prioritere stortingspolitikere i vaksinekøen.

Foto: Privat
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

125 kommuneoverleger med opprop mot stortingsvaksinering

Kommuneoverleger fra hele landet reagerer sterkt på at regjeringen har valgt å prioritere stortingspolitikere i vaksinekøen. Nå ber de regjeringen snu.

– Hva er grunnen til at friske folkevalgte skal gå foran personer med risikofaktorer i vaksinekøen? Mange kronisk syke over hele landet har ennå ikke fått sin første dose, skriver 125 kommuneoverleger i et felles opprop publisert i VG.

De påpeker at Stortinget snart går inn i sommerferie.

– Sommerferie på Stortinget er ikke samfunnskritisk – det er derimot evnen til å snu når man har fattet en dårlig beslutning, heter det i oppropet.

– Folk er frustrerte

Kommuneoverlegene påpeker at de har brukt mye tid de siste månedene på å svare på forespørsler fra innbyggere og interessegrupper som ønsker å rykke fram i vaksinekøen.

Og at det først denne uken ble åpnet for at vikarene som trengs for å holde helsevesenet i gang i sommerferien, kan få tilbud om vaksine.

– Folk er frustrerte, men de aller fleste venter solidarisk til det blir deres tur. Våre fremste folkevalgte derimot, har landet på at i uke 21 er tiden inne til å prioritere seg selv for koronavaksine, heter det i oppropet.

Vil sikre demokratiet

I en epost til VG svarer statssekretær Lars Jacob Hiim (H) i Justis- og beredskapsdepartementet på kritikken fra kommuneoverlegene:

– Mer enn én av tre voksne har nå fått sin første vaksinedose. De fleste i risikogruppene er snart vaksinert. Derfor har regjeringen besluttet å vaksinere et begrenset antall samfunnskritisk nøkkelpersonell knyttet til myndighetenes håndtering av pandemien, og arbeidet i konstitusjonelle organer.

– Dette inkluderer blant annet vaksinering av personer i Høyesterett, i regjeringen, på Stortinget, i Helsedirektoratet og FHI. Vi ønsker slik å sikre at demokratiet og samfunnet fungerer i den videre pandemihåndteringen, skriver han.

Stortinget opplyser at de folkevalgte skal vaksineres på Akershus festning onsdag og torsda.

Politikerne som har takket ja til vaksinen får den onsdag eller torsdag mellom henholdsvis klokken 9–16 og 9–11, opplyser Jorunn Nilsen, pressekontakt og seksjonsleder på Stortinget, til VG.

(©NTB)