Kollektivtrafikken over hele landet har tapt store inntekter i forbindelse med koronapandemien. Nå varsler regjeringen at det kommer ytterligere krisehjelp i revidert nasjonalbudsjett.

Foto: Ole Morten Melgård

1,5 milliarder ekstra til kollektivtrafikken i RNB

Regjeringen kommer med 1,5 milliarder kroner ekstra til kollektivtrafikken i revidert nasjonalbudsjett (RNB), skriver Dagbladet.

Redningspakken på 1,5 milliarder kroner kommer i tillegg til den ene milliarden som allerede er vedtatt, skriver avisen. Regjeringen legger fram revidert nasjonalbudsjett tirsdag.

Ifølge Olov Grøtting, daglig leder i Kollektivtrafikkforeningen, går de offentlige kollektivselskapene mot en inntektssvikt på 4,5 milliarder kroner fra mai og ut 2019. I tillegg kommer 1,5 milliarder i økte utgifter i forbindelse med skoletransport.

Les også: Kollektivselskapene venter på krisepakke-pengene

– Vi kommer til å følge situasjonen nøye framover. Jeg er opptatt av å formidle til både fylker og kommuner at staten kommer til stille opp, både under og etter denne krisen. Jeg mener 2,5 milliarder til kollektivtrafikken så langt er et betydelig løft, sier kommunalminister Nikolai Astrup (H).

Les også: Viken krever full korona-kompensasjon over hele linja

Selv om busser, trikker, T-baner og ferjer har kjørt tilnærmet som normalt under koronautbruddet, har billettinntektene stupt. Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) syns det er ekstra ille at noen benytter muligheten til å snike.

– Man kan ikke lenger betale hos konduktøren eller sjåføren på grunn av smittevernhensyn, derfor er det ekstra viktig at vi nå betaler og bruker appene, sier Hareide.

Les også: Oslo bevilger 300 millioner til Ruter

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.