For å hindre forurensing av fjorden vil ikke Oslo Havn lenger tippe snø i sjøen. Snø fra havna skal leveres til snølekteren på Grønlikaia. Samtidig er Oslo Havn bekymret for byens kapasitet ved store snøfall.

For å hindre forurensing av fjorden vil ikke Oslo Havn lenger tippe snø i sjøen. Snø fra havna skal leveres til snølekteren på Grønlikaia. Samtidig er Oslo Havn bekymret for byens kapasitet ved store snøfall.

Foto: Torstein Jøleid
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

For dårlig forberedt på mye snø

For å hindre forurensing av fjorden vil ikke Oslo Havn lenger tippe snø i sjøen. Samtidig er Oslo Havn bekymret for byens kapasitet ved store snøfall.

Oslo Havn hadde i fjor en midlertidig tillatelse fra Statsforvalteren til å tippe snø i sjøen. Resultatene etter et omfattende overvåkingsprogram viser at snøen inneholder forurensede partikler, skriver Oslo Havn.

– Funnene er bekymringsfulle. Snøen er forurenset selv på Rådhusplassen med bare syklende og gående, sier styreleder Marthe Scharning Lund i Oslo Havn.

Havnestyret har nå besluttet å ikke søke om ny tillatelse for å tippe snø i sjøen fra Statsforvalteren. Samtidig mener de at Oslo by er for dårlig forberedt på større mengder snø.

– Oslo Havn samarbeider med byen og vil bidra til å finne bedre og bærekraftig snøberedskap ved store snøfall. Vi vil gå i dialog med blant andre Statsforvalteren om mulige beredskapsløsninger, sier miljøsjef Heidi Neilson i Oslo Havn.

Nå har Oslo og Trondheim satt i gang det som kalles en innovativ anskaffelse, prosjektet SMELT for en mer effektiv og miljøvennlig snøhåndtering.

– Vi er spente på arbeidet som er satt i gang. Men det vil ikke løse eventuelle utfordringer med store snøfall for kommende vinter, sier Heidi Neilson.

Overvåkingsprogrammet har gitt viktig kunnskap om forurensningen i snø fra byen og havna, men det er lite data å sammenligne disse resultatene med.

Det var forventet at snø i boligområder skulle inneholde mindre forurensning enn snø langs veiene. Men at snøen på Rådhusplassen, med mest syklende og gående, skulle være så forurenset, var overraskende. Funnene av høye nivåer av forurensende partikler på Filipstadkaia kan tyde på at nærheten til E18 er en viktig kilde.

Oslo Havn og NGI mener dette er viktig kunnskap som må deles. 1. november ble resultatene presentert for kommunens etater i den interkommunale samarbeidsgruppen, Vannområde Oslo som jobber for å bedre vannkvaliteten i Oslofjorden.

(©NTB)