Store nedbørsmengder på Østlandet lørdag har ført til skader for over 100 millioner kroner. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
Store nedbørsmengder på Østlandet lørdag har ført til skader for over 100 millioner kroner. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Bellona: Folk får regningen for skader ved overvann

Politikerne prioriterer ikke tiltak mot oversvømmelser, slår Bellona-leder Frederic Hauge fast. Han mener vanlige folk til slutt sitter med regningen i form av høyere forsikringspremier.

Hauge hevder politikerne lar folket ta regningen, ifølge NRK.

– Hvis vi ser på Ifs statistikk, har forsikringsskader forårsaket av kraftig nedbør økt med 200 prosent de ti siste årene. Politikerne er fullstendig uforberedt og prioriterer ikke skadeforebyggende tiltak, sier Bellonas faglige leder.

Han viser til en rapport fra Rådgivende ingeniørers forening, som sier at det norske vann- og avløpssystemet har et etterslep på 200 milliarder kroner.

– Foreløpig virker det som politikerne har en strategi om å la det skje, og å la forsikringsselskapene betale og øke regningen til kundene.

Statssekretær Lars Andreas Lunde (H) i Klima- og miljødepartementet peker på at tilpasninger til klimaendringer prioriteres høyt.

– Derfor satte regjeringen ned et utvalg som skal se på overvannsproblematikken, altså når det kommer veldig store nedbørsmengder i byene. Dette utvalget kom med sin utredning før jul i fjor. Dette har vært på høring, og Klima- og miljødepartementet jobber nå med oppfølging sier statssekretæren.

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.