Britisk forskning viser at valgdeltakelsen for personer med utviklingshemming er 30 prosent eller lavere. Det er liten grunn til å tro at ikke tallene i Norge er sammenlignbare.

Britisk forskning viser at valgdeltakelsen for personer med utviklingshemming er 30 prosent eller lavere. Det er liten grunn til å tro at ikke tallene i Norge er sammenlignbare.

Foto: Terje Bendiksby / NTB
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Skal din kommune bryte menneskerettighetene?

Alle myndige personer i Norge har stemmerett. Allikevel er ikke denne grunnleggende rettigheten ivaretatt for alle.

Blant de som ikke får ivaretatt stemmeretten i Norge, er personer med utviklingshemming. Fire enkle grep kan bidra til å snu på dette fram mot valgdagen 11. september.

Kunnskap og kjennskap er de mest effektive våpnene mot fordommer og stigma.

Høsten 2022 ble «Stortingsmelding om menneskerettar for personar med utviklingshemming» lansert og godkjent i statsråd. Meldingen er viktig fordi personer med utviklingshemming historisk sett ikke har fått oppfylt sine menneskerettigheter på lik linje med andre. Man har i lang tid funnet sprik mellom uttalte mål og faktisk praksis i norske kommuner.

Meldingen er en del av oppfølgingen fra FN-konvensjonen om menneskerettigheter til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD).

Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) arbeider på oppdrag for Helsedirektoratet i nært samarbeid med kommuner, statsforvalter, universitet og høgskoler, fagskoler og sykehus. Vårt oppdrag er å styrke kompetansen i kommunene og bidra til utvikling av gode omsorgstjenester. Vi skal også styrke samarbeid og deling av erfaring mellom aktørene i helse- og omsorgstjenesten.

Kunnskap og kjennskap er de beste og mest effektive våpnene mot fordommer og stigma. Samfunnet har godt av å få opp øynene litt mer for hvor smalt spillerom vi gir hverandre når mennesker med utviklingshemming i så liten grad får ta del i fellesskapet.

I Norge var vi cirka 77 prosent som stemte ved forrige valg. Britisk forskning viser at valgdeltakelsen for personer med utviklingshemming er 30 prosent eller lavere.

Det finnes få eller ingen tall fra Norge, men det er liten grunn til å tro at ikke tallene er sammenlignbare. Dette betyr at bare tre av ti personer i denne gruppen benytter muligheten for å stemme ved valg. Når vi i dagligtalen omtaler demokratiske valg som en borgerplikt, burde vi ikke da legge til rette for interessen for politikk og øke valgdeltakelsen hos personer med utviklingshemming?

Frem mot lokalvalget 11. september har vi mulighet til å vise handling med noen enkle grep.

Punktene nedenfor er inspirert av relevante erfaringer fra Trondheim kommune. Mitt ønske er at kommuner, interesseorganisasjoner, politikere og USHT kan samarbeide om tiltakene.

  • Arrangere valg- og stemmekurs. Boka «Hjelp – hvem skal bestemme» av Bernt Barstad og Nina Christine Dahl kan være et godt utgangspunkt for å øke kunnskapsnivået hos personer med utviklingshemming.
  • Arrangere tilrettelagt debatt. Et sosialt arrangement som er tilrettelagt for personer med utviklingshemming. En debatt som diskuterer temaer disse er opptatt av. Politikere trenger å utfordres på å legge fram sine synspunkter på en enkel og forståelig måte.
  • Tilby tilpasset valgmateriell. Partiprogram og valgmateriale bør være tilgjengelig i lettlest versjon. Navn på partier kan enkelt suppleres med partisymboler ved valg av stemmesedler.
  • Tilby tilrettelagt avstemning. Vi kan tilrettelegge og tilpasse selve avstemningen for personer med utviklingshemming. For eksempel kan det gis mulighet for at en støtteperson er til stede.

22. mai arrangerte «Nettverk for inkluderende forskning sammen med personer med utviklingshemming» et digitalt seminar om valget 2023. Dette er spesielt aktuelt for personer med utviklingshemming, men var åpent for alle. Arrangementet hadde tittelen «Hvordan kan våre stemmer bli hørt mer?»

Jeg håper mitt lille hjertesukk kan være begynnelsen på et samarbeid. Du som leser dette, kan kontakte kommunen din, meg eller noen andre. Kan vi sammen få ballen til å rulle?