Ap-nestleder Bjørnar Skjæran er optimistisk foran valget og lover å føre en politikk for både «trikk, truck og traktor». Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix
Ap-nestleder Bjørnar Skjæran er optimistisk foran valget og lover å føre en politikk for både «trikk, truck og traktor». Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Kommentar
Kommentarer gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Dyre velferdsløfter skal stanse nedtur

Aps landsmøte vedtok nye, kostbare velferdstiltak og unnlot å utfordre Sp på distriktspolitikken. Spørsmålet er om det holder til å stoppe velgerlekkasjen.

Høyre er pekt ut som hovedmotstander og ikke Sp, som stjeler distriktsvelgere fra Ap i hopetall.

De konkrete løftene som landsmøtet vedtok, var klassisk velferdspolitikk som skal gjøre Ap mer gjenkjennelig for velgerne. Tannhelse skal innfases i den offentlige helsetjenesten, alle elever i grunnskolen skal få gratis skolemat, og gratis aktivitetsskole skal innføres skrittvis, i første omgang for 1.-klassinger. Leksene skal beholdes, selv om mange i partiet mener at de forsterker de sosiale forskjellene i skolen.

Ap profilerer seg også som arbeidslivsparti, med mål om mer heltid, faste stillinger, kamp for likestilling og styrket arbeid mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Retningen er klar, men ikke konkretisert i form av valgløfter, bortsett fra at retten til heltid skal styrkes i arbeidsmiljøloven.

• Les også: Ordførerne skal bli Aps frontsoldater i arbeidslivet

Miljøsiden kunne notere en stor seier, og partileder Jonas Gahr Støre et dundrende nederlag, med landsmøtets vedtak om å vrake oljekompromisset fra 2017, om å konsekvensutrede virksomhet i deler av Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er like fullt et stort spørsmål om dette vil hindre miljøbevisste velgere i å stemme SV eller MDG framfor Ap.

Etter landsmøtet står fortsatt holdningen om «bærekraftig vekst, ikke vern» sterkt – i en tid der stadig flere får øynene opp for alvoret i at norsk natur fortsatt bygges ned, bit for bit. Dette vil tilspisses i kampene som mange steder i landet er i emning om nye vindkraftprosjekter.

Innvandrings- og integreringspolitikken er også omstridt. Forsøket på å demme opp mot Frp ved å være like restriktive som dem, falt nokså flatt til jorden. I vedtaket ble ordet «streng» strøket, men samtidig sier Støre at han vil fortsette å omtale politikken som streng. Det blir ikke lett å kommunisere til velgerne i valgkampen at man er både snill og streng på en gang.

Retningen i det politiske landskapet er imidlertid klar; Høyre er pekt ut som hovedmotstanderen i lokalvalgkampen og ikke Sp, som stjeler distriktsvelgere fra Ap i hopetall. Det kan være et godt trekk, og også gi velgerne større sikkerhet for at en stemme til Ap kan bli en stemme til et rødgrønt alternativ.

For det er krevende å ri flere hester samtidig, eller som partiets nye nestleder Bjørnar Skjæran, tidligere Lurøy-ordfører, uttrykte det; «en politikk for både by og land, for både trikk, truck og traktor».

Oppslutningen om Ap ligger langt under valgresultatet i 2015, og partiet står i fare for å gjøre sitt dårligste valgt noensinne. Siste nasjonale måling, gjort for Nationen og Klassekampen, ga 26,1 prosent. I Poll of Polls snittberegning basert på målinger i 18 kommuner i mars er tallet 24,6 prosent.

• Les også: Ny måling: Ap mot sitt dårligste kommunevalg noen gang

Kommuner med rent Ap-flertall er i ferd med å bli en saga blott, og har vært det lenge. Før helgen skrev Aftenposten om én av de få som er igjen, Sarpsborg, der Ap fikk 50,5 prosent i 2015. Nå kan også denne bastionen stå for fall. En måling i mars ga Sarpsborg Ap 38,8 prosent.

Samarbeid er tvingende nødvendig om partiet skal få gjennomslag for sin velferdspolitikk og «sterkere fellesskap». Men lokalpolitikk er ikke stortingspolitikk. Ap samarbeider i dag med de borgerlige i én av tre kommuner der de har ordføreren. Lokale saker, tradisjonelle allianser og personkjemi ­trumfer ofte nasjonale partiføringer, i tillegg til at styringsformen i de aller fleste kommunene – formannskapsmodellen er innrettet på styring gjennom samarbeid og kompromisser.

Det er ennå nesten et halvt år til valget, men det skal holde hardt å komme dit Bjørnar Skjæran vil – til at «alle som har dømt Ap nord og ned, skal få ete i seg ordene, kommune for kommune, valg for valg».