Hva skjer når unntakstilstanden avtar og livene våre går tilbake til normalen? Er det da noen som husker på helsefagarbeiderne og hjelpepleierne? spør Jette Dyrnes.

Hva skjer når unntakstilstanden avtar og livene våre går tilbake til normalen? Er det da noen som husker på helsefagarbeiderne og hjelpepleierne? spør Jette Dyrnes.

Illustrasjonsfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Hva skjer når applausen legger seg?

Helsefagarbeidere og hjelpepleiere over hele landet jobber dag og natt for å redde liv, men samtidig taper de i kampen om likelønn.

Vi er inne i en skremmende og merkelig tid. De fleste er bekymret, og mange opplever fremtiden som svært usikker. Mange har hjemmekontor, mange har mistet jobben, men noen er fremdeles på jobb.

Noen må holde samfunnet i gang. Det er de såkalte hverdagsheltene. Og i frontlinjen blant dem står helsefagarbeidere og hjelpepleiere.

Det Norge nå trenger, er politikere som tar de nødvendige grepene for å sørge for likelønn.

Helsefagarbeiderne og hjelpepleierne jeg har pratet med den siste tiden er både usikre, nervøse og slitne, men alle er samstemte i at denne kampen skal vi vinne og er ved godt mot. De legger alle sammen merke til hyllesten som kommer fra hele landet, og den varmer langt inn i hjerterota.

Det som varmer ekstra godt, er at nå virker det som at hele samfunnet ser verdien av jobben som gjøres. Helsefagarbeidere og hjelpepleiere er blitt de nye heltene våre!

Én ting jeg tror alle kan være enige om: Helsefagarbeidere og hjelpepleiere gjør en utrolig innsats for alle oss andre, og fortjener all den hyllesten de kan få.

Selvsagt finnes det mange andre yrkesgrupper utenfor helsevesenet som også fortjener et stort takk. Men i disse krisetidene er de ikke i samme divisjon som oss helsefagarbeidere og hjelpepleiere. Det tror jeg alle nå ser.

Hvordan kan det da ha seg at både rørleggere, elektrikere og snekkere tjener så mye mer enn en helsefagarbeider eller hjelpepleier? Og hvorfor er alle disse mannsdominerte gruppene i full stilling, mens våre kvinnedominerte grupper har en altfor stor del med deltidsansatte? Nå må denne urettferdigheten ta slutt!

Det Norge nå trenger, er politikere som tar de nødvendige grepene for å sørge for likelønn. Politikere som tørr å tette lønnsgapet. Helsefagarbeidere og hjelpepleiere over hele landet jobber dag og natt for å redde liv. Helsefagarbeidere og hjelpepleiere står hele tiden i frontlinjen. De jobber nå døgnet rundt for at vi skal få en så normal hverdag som mulig. De redder livene våre, men samtidig taper de i kampen om likelønn.

Men hva skjer når denne unntakstilstanden avtar, og livene våre går tilbake til normalen? Er det da noen som husker på helsefagarbeiderne og hjelpepleierne?

Vi har hyllet, klappet og heiet på dem under koronapandemien. Det store spørsmålet blir hva skjer når viruset forsvinner og applausen stilner?

Nå er tiden inne for en realitetssjekk. Det er på tide å våkne. Hvem er Norge avhengig av i fremtiden? Hvilke yrkesgrupper fortjener et lønnshopp? Alle er glad i applaus, men det gir ikke mat på bordet! Nå er tiden inne for å løfte lønningene for disse yrkene.