Leder Anne Finborud i Skolenes Landsforbund (SL) sier de vil streike mot den nye arbeidstidsavtalen for lærere. Foto: SL
Leder Anne Finborud i Skolenes Landsforbund (SL) sier de vil streike mot den nye arbeidstidsavtalen for lærere. Foto: SL
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Varsler streik fra 10. juni

Det blir streik etter at Skolenes Landsforbund, Musikernes Fellesorganisasjon og Norsk Lektorlag sier nei til riksmeklerens løsning i kommuneoppgjøret.

Ledelsen i de tre forbundene diskuterer mandag hva de skal gjøre videre. Leder i Skolenes Landsforbund (SL), Anne Finborud, sier at de vil ta ut medlemmer i streik, men at de ikke kan gjøre det før 10. juni på grunn av bestemmelsen om karantenetid i hovedtariffavtalen.

- Vi diskuterer nå hvor mange, hvordan og når vi skal ta ut medlemmer i streik. Vi må diskutere omfang når vi nærmere oss 10. juni. Vi har tro på en vettug samtale med KS, sier Finborud.

- Dere har 3.400 medlemmer. Hvilken påvirkningsmulighet har dere?

- Det er jo et godt spørsmål. Det er vel det som er ulempen med å være små. Effekten av en streik kommer an på hvordan vi innretter den, Hvis vi finner en skole med mange medlemmer, vil en streik merkes.

- Dere er med i LO Kommune som har anbefalt den nye hovedtariffavtalen. Hvordan ser du på det?

- Vi har respekt for hverandres hovedtariffområder, det er ingen konflikt innad. At arbeidstidsavtalen for lærerne er en del av hovedtariffforhandlingene, er veldig spesielt.

- For ullent

Finborud sier at hovedgrunnen til avslaget er at SL mener at forslaget til ny arbeidstidsavtale er for uklar.

- Vi oppfatter den som en ullen tariffavtale. Den er skrevet så utydelig at den fort gir rom for fortolkningsmuligheter. Det har også vært leit i prosessen at KS har kommunisert med de største organiasjonene, mens vi får presentert et forslag midt på natta.

SL er også misfornøyd med at lærerne skal jobbe 7,5 timer på skolen.

- Skissens «tilbud» og daglige arbeidstid for alle lærere på 7,5 timer uten ordning for fleksitid, er nærmest uforståelig. Vi kan heller ikke akseptere KS sitt angrep på kompetanselønnssystemet, hvor det bare er fag som er med i vedkommende skoleslag som gir uttelling ved tilleggsutdanning. Dessuten er overtidsbestemmelsene svekket, noe vi heller ikke kan godta, heter det i en pressemelding fra SL.

Les også: Gir opp sentrale lærerkrav

Forhandlingsledelsen i Norsk Lektorlag, som er tilknyttet Akademikerne, er også svært kritiske til den nye arbeidstidsavtalen for lærere.

- Derfor har vi valgt å ikke anbefale den skissen riksmekleren la fram. Den nye arbeidstidsavtalen åpner i realiteten for kontortid for lærerne, og den legger opp til utvidelse av lærernes arbeidsår uten elever til stede skriver, sier forhandlingsleder Otto Kristiansen i en pressemelding.

- Vi ser behovet for økt tilgjengelighet, men heller enn å regulere tid til tilstedeværelse bør arbeidstidsavtalen si noe om hvordan man lokalt med dagens moderne teknologi skal sikre tid til tilgjengelighet for elevene, sier Kristiansen.

LO-forbundet Musikernes Fellesorganisasjon mener at forslaget fra Riksmekleren er for dårlig for kulturskolelærerne.