Konkurransetilsynet mener selskapene hver for seg hadde mulighet til å inngi tilbud i anbudskonkurransen, og at det da er ulovlig å samarbeide. Ill.foto: Colourbox.com
Konkurransetilsynet mener selskapene hver for seg hadde mulighet til å inngi tilbud i anbudskonkurransen, og at det da er ulovlig å samarbeide. Ill.foto: Colourbox.com
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Millionbøter etter ulovlig samarbeid om pris

Konkurransetilsynet ilegger over 18 millioner kroner i gebyr til seks firmaer etter at tilsynet mener det er avdekket ulovlig anbudssamarbeid.

Saken gjelder er ulovlig anbudssamarbeid i Oslo i 2014. Anbudskonkurransen gjaldt vedlikehold og reparasjon av elektriske installasjoner i Undervisningsbygg Oslo KF sine skolebygg, skriver tilsynet i en pressemelding.

– Fem konkurrenter ble enige om identiske priser og utvekslet annen konkurransesensitiv informasjon i stedet for å konkurrere om å inngi det beste tilbudet til Oslo kommune, ifølge konkurransedirektør Lars Sørgard.

Prissamarbeidet var helt åpent overfor kommunen, og det var det kommunale foretaket som reagerte og varslet Konkurransetilsynet, etter at Undervisningsbygg mottok et felles anbud fra de seks firmaene.

– Kjeder må være spesielt oppmerksomme på konkurranselovens grenser når de samler mange konkurrerende medlemmer i et fora, sier Sørgard.

Konkurransetilsynet mener selskapene hver for seg hadde mulighet til å inngi tilbud i anbudskonkurransen, og at det da er ulovlig å samarbeide.

Bøtene ligger på mellom 1,3 og 4,5 millioner kroner.

– Ulovlig samarbeid mellom konkurrenter er meget skadelig. Det koster samfunnet store summer og gjør at innkjøpere og forbrukere må betale mer for varer og tjenester, sier prosjektleder Line Skorpa Nygaard, ifølge pressemeldingen.