Forutsigbarhet må også innebære at regjeringen i budsjettet finansminister Jan Tore Sanner legger fram, er åpen og tydelig om hva som vil bli kompensert, når og hvordan, mener Kommunal Rapport.Foto: Terje Pedersen / NTB

Forutsigbarhet må også innebære at regjeringen i budsjettet finansminister Jan Tore Sanner legger fram, er åpen og tydelig om hva som vil bli kompensert, når og hvordan, mener Kommunal Rapport.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Leder
Lederartikler gir uttrykk for Kommunal Rapports syn. Ansvarlig redaktør har ansvar for innholdet.

Statsbudsjettet må gi forutsigbarhet

Kommunesektoren må i statsbudsjettet som regjeringen skal legge fram neste uke, sikres en forutsigbar økonomi under koronakrisen både i 2020 og 2021.

Kommunene er førstelinjen i bekjempelsen av koronapandemien, ikke minst når strategien nå er å slå ned lokale utbrudd. Kommunene spiller også en sentral rolle i å investere i prosjekter som sikrer aktivitet og arbeidsplasser.

Det er selvsagt nivået på kompensasjonen som teller.

Derfor er det viktig at kommuner og fylker har forutsigbare økonomiske rammer når de i høst skal lage sine egne budsjetter for 2021, slik at de ikke kutter i tjenester og aktivitet. Det vil kunne forsterke koronakrisen. Pandemien ser jo ut til å fortsette langt inn i neste år, før en vaksine kan få effekt.

Regjeringen må i statsbudsjettet forplikte seg til å kompensere kommunenes ekstra utgifter og tapte inntekter både i 2020 og i 2021 – fullt ut.

Det er disse to siste ordene regjeringen har nølt med å bruke, men som hele tiden har vært kommunesektorens krav. I statsbudsjettet bør regjeringen gi dette løftet. Ikke om å gi blankofullmakt til hver enkelt kommune, men om å dekke sektorens samlede kostnader – og mest mulig målrettet mot dem som er hardest rammet.

Forutsigbarhet må også innebære at regjeringen i budsjettet er åpen og tydelig om hva som vil bli kompensert, når og hvordan.

Det bidrar til forutsigbarhet at regjeringen har lagt et budsjettløp for 2020 og 2021 med flere milepæler for kompensasjon til kommunene. KS er involvert gjennom arbeidsgruppen som kartlegger koronakrisens konkrete økonomiske konsekvenser.

I statsbudsjettet vil det komme nye anslag for pris- og lønnsvekst og skatteinngang i 2020. Kompensasjonen for økte kostnader kommer først i nysalderingen av budsjettet i slutten av november, når anslagene er sikrere. Det bør være akseptabelt for kommunene, så lenge regjeringen sier klart i statsbudsjettet at de vil bli kompensert.

Regjeringen vil i november også legge fram et tillegg til statsbudsjettet, med en foreløpig kompensasjon for kommunenes antatte koronakostnader i 2021. Når 2021-budsjettet revideres i mai neste år, gjøres kommunenes koronaregnskap for 2020 og halve 2021 opp.

Regjeringen skal ha ros for å følge opp kommunenes koronaøkonomi tett, men det er selvsagt nivået på kompensasjonen som teller. Svært mange kommuner hadde et dårlig økonomisk utgangspunkt for 2020, med netto driftsresultat under anbefalt nivå. Statsbudsjettet for i år la opp til en reell inntektsvekst på bare 0,3 prosent. Dette gjør det ekstra viktig at koronakostnadene kompenseres fullt ut.