Lan Marie Berg ble kåret til Årets kommuneprofil i fjor. Nå starter årets kåring, med åtte kandidater å velge mellom. Foto: Magnus K. Bjørke
Leder

Gode navn til Årets kommuneprofil

Én gang i året ser Kommunal Rapport grunn til å kåre Årets kommuneprofil blant dyktige lokalpolitikere og administrative toppledere i Kommune-Norge – til inspirasjon og nytte. I år er i alt åtte kandidater nominert.

Det er mange folkevalgte og andre beslutningstakere som er opphav til gode resultater.

Som i daglig kritisk journalistikk om beslutningstakere, har redaksjonen nå undersøkt kandidaturene som er sendt inn fra lesere av Kommunal Rapports nettavis og ukeavis.

Videre har en jury sammensatt fra redaksjonen vurdert hvem som best tilfredsstiller kriteriene for å bli kåret til Årets kommuneprofil 2019. Slik bør det være mulig å fange bredden av priskandidater i kommunesektoren.

I år retter Kommunal Rapport spesiell oppmerksomhet mot alt som har skjedd i forbindelse med kommunereformen, kommune- og fylkestingsvalget og bærekraftig utvikling. Det er mange folkevalgte og andre beslutningstakere som er opphav til gode resultater her.

Det er fint å se hvilken entusiasme en forslagsstiller kan legge for dagen, på bakgrunn av ledelsen han eller hun ser at den aktuelle kandidaten har utøvd.

Kriteriene sier at prisen kan gå til politiske, administrative og faglige ledere i kommuner, fylkeskommuner og kommunale selskaper som har utmerket seg i løpet av det siste året – og gjerne over flere år.

Han eller hun må ha vist lederskap utenom det vanlige. Beslutningstakerne må ha bidratt spesielt til å utvikle tjenestene, lokaldemokratiet eller lokalsamfunnet.

Konkret kan de for eksempel ha oppnådd spesielt gode resultater, innført innovative løsninger eller arbeidsmåter, taklet en vanskelig situasjon godt, startet en viktig debatt, styrket kommunens omdømme eller oppnådd politisk gjennomslag nasjonalt.

Når alle åtte kandidatene til Årets kommuneprofil presenteres samlet i dag, er det enda flere grunner til å kjenne på stolthet av resultater som skapes i kommunesektoren, hvordan det skjer og hvem som står bak.

Dette er en viktig del av virkeligheten å sette søkelyset på, i tillegg til de kritikkverdige forholdene samfunnsoppdraget tilsier at avisa skal bestrebe seg på å avsløre.

Årets utvalgte kvinner og menn representerer forskjellige fylker, og spredningen landet over er interessant. Det er også verdt å merke seg hvor stor bredde sakene knyttet til nominasjonene utgjør.

Nå er det opp til deg og andre å stemme fram den beste kandidaten til Årets kommuneprofil 2019. Også underveis har oppmerksomheten om godt arbeid på kryss og tvers av kommunegrensene sin verdi.

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.