Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Lærerne redde for lønnsforskjeller

Nå skal kommunene få tilby lærerne høyere lønn. – Mange medlemmer vil synes dette er forferdelig, sier leder Helga Hjetland i Norsk Lærerlag.

– Nå får vi se om kommunene mente alvor med uttalelsene om at de gjerne skulle gitt lærerne mer, sier Lærelagets leder Helga Hjetland. Foto: Arnt Sneve

Etter årets oppgjør får kommunene og fylkeskommunene tilby høyere lønn for å rekruttere og beholde lærere og skoleledere. Lærerorganisasjonene har tidligere vært negative til lønnsforskjeller mellom kommunene.


– Jeg tror ikke medlemmene vil tiljuble dette. Mange vil synes det er forferdelig, sier Hjetland til Kommunal Rapport.


Lærerlaget vil prøve å få med seg de andre lærerorganisasjonene på en felles holdning blant lokale tillitsvalgte.


Selv tror ikke Hjetland at endringen vil medføre store lønnsforskjeller. Kommuneøkonomien gjør at det neppe er mye å hente i de fleste kommunene.


Lærerlagets leder håper dette ikke blir en trussel mot enhetsskolen. Det har vært visse lønnsforskjeller mellom kommunene også tidligere, blant annet virkemiddeltiltak i Nord-Norge og deler av Vestlandet.


– Før lønnsoppgjøret sa flere kommuner at de gjerne skulle gitt lærerne mer, men at organisasjonene nektet. Nå får vi se om de mente alvor, sier Hjetland.


Hvis stillinger skal lyses ut med høyere lønn, må det først drøftes med tillitsvalgte.


– Jeg kan ikke tenke meg at tillitsvalgte sier nei takk til høyere lønn, hvis det samsvarer med hovedtariffavtalen, sier hun.


Hjetland ønsker ikke at de lokale tillitsvalgte skal kunne kreve lønnsøkninger selv. De skal kun delta i drøftinger når arbeidsgiveren ønsker å heve lønna.


Undervisningsministeren sa nylig at lærerne kanskje fikk bedre lønn, hvis kommunene overtok forhandlingene.


– Det er ganske naivt av Lilletun å tro det. Se på høyskolegruppen i kommunene! Se på førskolelærerne som betales enda dårligere enn lærerne! Og se på KS-tilbudet i år om en halv promille til lokale oppgjør, sier Hjetland.

Skrevet av: Paul Aavik