Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

To årsverk - tre kommuner

Hittil i år har bare to årsverk fordelt på tre kommuner forsvunnet gjennom oppsigelser.

Tre kommuner har foretatt oppsigelser av økonomiske grunner hittil i år: Vang i Oppland, Evje og Hornnes i Aust-Agder og Moskenes i Nordland.


Selv om omfanget er svært begrenset, to årsverk til sammen, er det et nytt fenomen. Verken Kommunal Rapport eller KS har eksempler på kommuner som i nyere tid har sagt opp folk av økonomiske grunner. Kommunal Rapports telefonrunde har avdekket til dels betydelig nedbemanning i mange kommuner.


I Vang ble kommuneplanleggeren oppsagt av økonomiske grunner, ifølge personalkonsulent Randi Elstad. Kommunen reduserer bemanningen mye mer, blant annet med tre årsverk innen omsorgen for psykisk utviklingshemmede. Omplassering har imidlertid vært mulig for de andre stillingene.


I Evje og Hornnes ble ungdoms- og fritidslederen oppsagt. Det var tidligere en helstilling, den ble redusert til halv stilling for to år siden – og nå fjernet i 1999-budsjettet.


– Vi har også andre stillinger som er inndratt eller holdes ubesatt, opplyser personalsjef Tone Nielsen.



Færre i barnehage

I Moskenes har to ansatte i barnehagen fått reduserte stillinger gjennom oppsigelse, til sammen et halvt årsverk. Kommunen hadde opprinnelig tre avdelinger i barnehagen. Så ble det bare to, og fra i vår gjenstår bare én avdeling.


– Seksårsreformen og kontantstøtten medførte mindre etterspørsel, sier fungerende rådmann Stein Dølmo.


Også i andre deler av kommunen reduseres bemanningen. Siden 1993 er sentraladministrasjonen halvert. Stillingene som miljøvernleder, plan- og næringssjef, personalkonsulent og formannskapssekretær er fjernet for godt. Rådmann, assisterende rådmann og konsulent gjenstår.


– Men første halvår har to av de tre stillingene også vært ubesatt. Jeg har vært alene, forteller Dølmo.



Namsos skal si opp

Namsos er inne i en prosess for å redusere aktivitetsnivået med 25 millioner.


– Det vil medføre oppsigelser både i 1999 og år 2000. Det er ingen tvil om det, sier rådmann Mathias Sellæg.


Han anser det fortsatt helt umulig å klare reduksjonene uten oppsigelser. Kommunestyret skal vedta reduksjonene i siste møtet før ferien.


Leka, Lyngen og Krødsherad regner fortsatt med oppsigelser i løpet av året.

Skrevet av: Paul Aavik