Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Vil tvinge utbryterne tilbake til KLP

KS må tvinge kommunene til å respektere hovedtariffavtalen eller ekskludere dem. Det krever leder av Kommuneforbundet, Jan Davidsen.

Kommuner som bevisst bryter hovedtariffavtalen skaper flere problemer for forhandlingsleder i KS, Erik Bartnes (til h.), enn for Jan Davidsen, leder i Norsk Kommuneforbund. Foto: Arnt Sneve.

Davidsen er fortørnet over de 11 kommunene som forlot KLP og gikk over til et privat forsikringsselskap fra 1. januar 1999. De har brutt hovedtariffavtalen: Kredittilsynet og tariffpartene skulle godkjent pensjonsproduktet før kommunestyret gjorde sitt vedtak. Nå forbereder Kommuneforbundet arbeidsrettssak mot de 11 og Alta, som gikk ut fra 1998.


Norsk Kommuneforbund har ikke avgjort om de skal reise 12 separate saker eller om det er mulig å føre én samlet sak. KS blir stevnet sammen med kommunene uansett.


– Vi regner med å ta ut stevning i løpet av et par uker, sier nestleder Gunhild Johansen til Kommunal Rapport.



«Nikke-saker»

Kommunen må stille med egen prosessfullmektig, ettersom KS er uenig med kommunen. Arbeidsrettssakene vil trolig bli det som populært omtales som «nikke-saker»: KS nikker; de er enig med Kommuneforbundet. Etter det Kommunal Rapport forstår, har kommunene derfor bare én mulighet til å vinne saken: Retten må akseptere at tariffavtalen er ulovlig og derfor ugyldig på det omstridte punktet.


Storebrand, og visstnok også flere av de øvrige selskapene, har lovet å dekke saksomkostninger for de kommunene som har gått over fra KLP. Tidligere har Storebrand hevdet at den nye hovedtariffavtalen juridisk er uakseptabel, fordi den hindrer fri konkurranse. Det blir et hovedspørsmål i retten.



Eksklusjon fra KS?

Forhandlingsleder Erik Bartnes vil i dag ikke kommentere om KS bør ekskludere de 12 «utbryterkommunene», dersom de får en arbeidsrettsdom mot seg, men nekter å bøye av. Han sier likevel at en eksklusjon ikke vil løse de grunnleggende problemene.


Andre velplasserte kilder framhever at det vil være svært problematisk for KS å ha medlemmer som nekter å bøye seg for partene sentralt og ikke minst for en fellende dom i Arbeidsretten.


Foran arbeidsgiverkonferansene i fylkene, som starter denne uka, har KS-styret sendt ut en evalueringsrapport etter 1998-oppgjøret. KS må framstå mer enhetlig, fastslås det. «KS må få større organisatorisk kraft», har Bartnes framhevet. Da passer det KS dårlig at 12 kommuner bevisst bryter hovedtariffavtalen.

Skrevet av: Paul Aavik