Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

KS forbereder seg på arbeidsrettssak

KS advarte kommunene mot å forlate KLP ennå. Nå innhentes dokumentasjon til bruk i arbeidsrettssaken mot kommunene.

KS er enig med Kommuneforbundet i at de som forlot KLP har brutt hovedtariffavtalen. Akkurat det kommer ikke som noen overraskelse på de 12 kommunene. KS har sendt både advarende brev og brukt telefonen. Forhandlingsleder Erik Bartnes har selv hatt kontakt med en rekke av ordførerne, til og lørdagskveldene har han sittet ved telefonen.


– En lang rekke kommuner som hadde tenkt å melde seg ut, utsatte behandlingen etter at vi i KS hadde kontaktet dem, forteller Bartnes.



Purret på Kredittilsynet

– Burde dere ikke heller brukt kreftene på å purre på Kredittilsynet, slik at disse sakene kunne passert Pensjonsutvalget før jul?


– Sannheten er at vi har purret masse på Kredittilsynet. Jeg har selv presset på gjennom alle de kanalene jeg har hatt tilgang til, men det gikk ikke å få en avklaring før jul, parerer han.


Bartnes understreker at KS vil opptre formelt svært korrekt i disse sakene. Først skal Bartnes selv og KS-leder Halvdan Skard på vegne av den politiske ledelsen i KS ringe ordførerne i de 12 kommunene. Spørsmål: Er avisoppslagene om utmelding fra KLP korrekte? Når de har fått bekreftet det, skal de avtale med ordføreren at kommuneadministrasjonen sender nærmere spesifiserte dokumenter til KS-administrasjonen.



Trenger dokumentasjon

Det kan bare være én grunn til denne formelle framgangsmåten: KS trenger juridisk holdbar dokumentasjon for even tuelle brudd på hovedtariffavtalen når arbeidsrettssaken kommer opp. KS har, i likhet med hovedsammenslutningene, en uavkortet juridisk plikt til å påse at hovedtariffavtalen følges av alle medlemmene. Det blir Kommuneforbundet som reiser sakene mot KS og kommunene.

Skrevet av: Paul Aavik