Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Haugesund rådhus til topps

Haugesund rådhus gikk av med seieren i Kommunal Rapports kåring av landets peneste rådhus. Hele 53 prosent av stemmene gikk til det klassiske rosa bygget.

– Fantastisk. Det viser hvor sentralt rådhuset er i folk bevissthet. Jeg vil si det er en del av vår bevissthet, sier ordfører Petter Steen Jr. (H).

Kåringen av landets peneste rådhus har pågått et par uker. Etter at leserne sendte inn sine kandidater plukket en jury ut fem meget forskjellige rådhus. Hele 43.000 stemmer ble avgitt, og Haugesund fikk 53 prosent av dem. Nummer to ble Hamars Snøhetta-tegnede rådhus med 23 prosent av stemmene. Åserals moderne bygdetun fikk 20 prosent. Eidsbergs fikk 3 prosent og Kongsberg 1 prosent av stemmene.

Ansvarlig redaktør Britt Sofie Hestvik i Kommunal Rapport er godt fornøyd med responsen kåringen har fått.

– Det var ikke så uventet at Haugesund vant konkurransen. Det er et klassisk og flott bygg, men jeg synes også at mange nyere rådhus har noe storslått over seg, sier Hestvik. Hun synes kåringen har vært en fin anledning for Kommunal Rapport til å vise fram mangfoldet i rådhusarkitekturen og få debatt om den.

– Ikke minst viser stemmetallet at innbyggerne har et engasjement for rådhuset sitt, sier Hestvik.

Fredet bygg

Ordfører Petter Steen Jr. har selv vært inne og stemt to ganger. Og mange rådhusansatte har vært aktive i stemmegivningen.  Kåringen har vært tema ved lunsjbordene.

Siden 1993 har rådhuset vært fredet både utenpå og inni. Det gjør modernisering og opprustning vanskelig. Det er for eksempel bare to og et halvt år siden bygget fikk heis. Riksantikvaren er med på alle avgjørelser.

– At rådhuset er så fint innvendig gir også en verdighet til det demokratiske arbeidet. Jeg vil si det preger debatten, sier ordføreren.

I 2006 var rådhuset 75 år, og i den anledning kom det ut en bok som het Den italienske drømmen. De to arkitektene, Gudolf Blakstad og Herman Munthe-Kaas, var veldig inspirert av klassisk italiensk arkitektur etter et lengere opphold i Italia på 20-tallet. Bygget ble innviet i 1931, og ble donert av skipsreder Knut Knutsen og hans kone Elisabeth Knutsen.

Den rosa fargen har også arkitektene bestemt at bygget skal ha. Også den inspirert av rosa bygg i Italia. I sydligere strøk blekner fargen fortere. Men i Haugesund stråler det i skarpt rosa, rådhuset som nå er kåret til landets peneste.

Se You Tube-video laget avHenrik Møgster Espedal