Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ikke søndagsåpne biblioteker med det første

Stortinget har åpnet for søndagsåpne biblioteker, men bibliotekene har ikke råd til å åpne. Flere steder er bibliotekene salderingspost. Ekstra penger trengs før det blir utlån på helligdagen.

##forfatter:Av Tone Holmquist##


Selv ikke i landets rikeste kommune, kraftkommunen Bykle i Aust Agder er det aktuellt med søndagsåpne bibliotek. Kommunen har rundt 800 innbyggere og fikk for to år siden biblioteksjef i full stilling. Bibliotekets sjef og eneste ansatte Anny Mandt ser ikke behovet for å holde søndagsåpent.


-Også her klager de på nedgangstider, så ekstra bemanning for å holde åpent på søndag blir det nok ikke, sier Mandt. Hun tror heller ikke det er behov for det, og vil heller prioritere lørdagsåpent om biblioteket skulle åpne flere dager i uka.


Økonomien styrer
I Flora kommune tror ikke biblioteksjef Eli Eidsvik på søndagsåpent med det første.
- Vi har knapp bemanning som det er, så i år blir det neppe aktuelt. En del brukere ønsker det, men det har ikke vært diskutert i kommunen, sier Eidsvik.
I Alta må det stenges andre ukedager for å holde åpent på søndag, og biblioteksjef Susanne Storrønningen er ikke interessert i det.
- Her har politikerne nettopp lagt ned to filialer og kuttet en halv stilling, så det blir nok ikke søndagsåpent her med det første. Men søndagsåpent er et trivelig tiltak, sier Storrønningen.


Ja i Bærum
- Vi har alt prøvd søndagsåpent bibliotek, og det var en stor suksess. Åtte søndager i 1990 hadde vi åpnet da biblioteket var nytt, og det var stappfullt av barnefamilier, sier biblioteksjef Sissel Nilsen i Bærum.
Idag er også Bærums bibloteket stengt på søndager, men lokalpolitikerne er opptatt av saken, og Nilsen regner med at kommunen vil få søndagsåpent.
- Men det treng en ekstrabevilling. Vi vil ikke lukke en vanlig ukedag for å ha oppe på søndag. Hele uken er det fullt av studerende ungdom, friske eldre og arbeidsledige som bruker oss mye, sier Nilsen.


Mange vil låne
Ifølge en ny undersøkelse ønsker 20 prosent av befolkningen å låne bøker på søndager. Det er bakgrunn for at Høyre fremmet forslaget om søndagsåpne biblioteker. Det som måtte til var en endring i arbeidsmiljøloven. Trondheim kommune fikk nemlig avslag på sin søknad om søndagsåpne biblioteker i april med henvisning til arbeidsmiljøloven.

Skrevet av: Kommunal Rapport