Oslos nye byråd la fram sin erklæring tirsdag. Fra venstre: Anne Lindboe (H), Eirik Lae Solberg (H) og Marit Vea (V).
Oslos nye byråd la fram sin erklæring tirsdag. Fra venstre: Anne Lindboe (H), Eirik Lae Solberg (H) og Marit Vea (V).

Oslo-byrådet fjerner eiendomsskatt og kutter kollektivpriser

Prisen for et månedskort skal ned til 499 kroner og eiendomsskatten i Oslo avvikles, lover det nye byrådet. For Frp var det viktigst å holde MDG utenfor.

– For oss har det overordnede målet vært å holde Miljøpartiet De Grønne utenfor byrådskontoret og sørge for at de får minst mulig innflytelse de neste fire årene, sa Fremskrittspartiets gruppeleder i hovedstaden, Magnus Birkelund, under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Der redegjorde byrådspartiene Høyre og Venstre for sin egen plattform – Hammersborg-erklæringen – og samarbeidsavtalen de har inngått med Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet.

– Velgerne har kommet med en klar melding om at de ønsker en ny retning for byen vår, sa påtroppende byrådsleder Eirik Lae Solberg (H).

Samarbeidsavtalen ble godkjent av Frp mandag kveld. Tirsdag ble den presentert av det nye mindretallsbyrådet, som består av Høyre og Venstre, med Frp og KrF som støttepartier.

Anne Lindboe (H) blir Oslos nye ordfører, og Julianne Ofstad (Frp) blir varaordfører.

Mer asfalt, gratis parkering

Sammen lover de fire partiene å gjøre hovedstaden til «Norges beste by å vokse opp i» og «en by med muligheter for alle», blant annet ved å:

* Fjerne eiendomsskatten på bolig i løpet av perioden.

* Gjøre det billigere å reise kollektivt, blant annet ved å redusere prisen på månedskortet til 499 kroner i løpet av perioden.

* Innføre fritidskortet, som skal gjøre det mulig for barn å delta på fritidsaktiviteter uavhengig av foreldrenes økonomi. Det settes av 100 millioner kroner til dette.

* Gi flere gratis kjernetid i barnehagen.

* Doble bevilgningene til asfaltering og utbedring av veiene i Oslo.

* Opprette flere parker og grøntom råder, blant annet på Økern.

* Gjøre beboerparkering utenfor Ring 3 gratis.

* Gjennomgå kommunens eiendomsportefølje med mål om å selge bygg og eiendommer som står ubrukt eller har lav utnyttelse.

– Det er store satsinger, som kommer til å kreve at vi skaper et økonomisk handlingsrom. Vi må gjøre harde og tydelige prioriteringer, for det er den måten vi kan klare å gjennomføre løftene våre på, sa Solberg.

Varsler kutt

Byrådet skal også jobbe for bygging av Manglerudtunnelen og Røatunnelen, skriver Frp i en pressemelding.

Solberg varsler at byrådet vil «gå igjennom hele kommunen» for å se hvor og hvordan det kan forbedres og effektiviseres i prosessen med å skaffe seg økonomisk armslag.

– Det er med stor spenning, ydmykhet, glede og alvor at jeg blir Oslos neste ordfører. Oslo er en helt fantastisk liten by, sa påtroppende ordfører Anne Lindboe (H).

Solberg ville ikke røpe hvem som blir Oslos nye byråder på pressetreffet, men sa at det er «rimelig å anta» at det blir færre enn i dag. Samarbeidsavtalen innebærer også at:

* Høyre får lederen av finansutvalget, i tillegg til ordføreren.

* Venstre får lederen av byutviklingsutvalget.

* Frp får lederen av helse- og sosialutvalget, i tillegg til varaordføreren, samt nestlederen av byutviklingsutvalget.

* KrF får nestlederen i kultur- og utdanningsutvalget.

SV sterkt kritisk

– Høyresidens politiske prosjekt for byen de neste fire åra blir: en usosial boligpolitikk, skattekutt til villaeiere, baksmell for barnefamiliene, teste- og puggeskole, kommersialisering av velferd og gammeldagse monstermotorveier, oppsummerer leder Sunniva Holmås Eidsvoll i Oslo SV.

Hun er avtroppende byråd for oppvekst og kunnskap og må se seg henvist til en plass i opposisjon fra og med onsdag, da bystyret konstituerer seg etter høstens valg.

Hun mener det nye byrådet påfører barneforeldre i Oslo «en skikkelig baksmell» og hevder matprisene i barnehagene skal økes og at det fortsatt stor usikkerhet om hvem som kastes ut av tilbudet med gratis halvdagsplass i AKS.

– Nå vil forskjellene i makt og rikdom øke. Det er viktigere for Høyre å fjerne eiendomsskatten enn å satse på barn, unge og eldre i byen vår, sier hun.

(©NTB)