Kommunalminister Monica Mæland (H) vil ha flere kvinner i kommunestyrene og som ordførere. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke

Kampanje for flere kvinner i lokalpolitikk

Kommunalminister Monica Mæland (H) setter i gang en kampanje for å få flere kvinner høyt på listene i neste års lokalvalg.

8. mars 2018 er Norge langt unna målet om god kjønnsbalanse i lokalpolitikken.

Lokalvalget i 2015 økte kvinnerepresentasjonen i kommunestyrene med ett prosentpoeng, til 39 prosent. Og i formannskapene økte andelen med to prosentpoeng til 43 prosent.

Samlet er altså kvinneandelen rundt 40 prosent, men i toppen av lokalpolitikken står det atskillig dårligere til. Bare 123 av 428 ordførere etter valget i 2015 var kvinner – 28 prosent.

Store forskjeller 

Det er også store forskjeller mellom kommunene.

Hele 66 kommuner har under 30 prosent kvinner i kommunestyrene, og det finnes kommuner som ikke har én eneste kvinne i formannskapet – Forsand og Balestrand.

Hurdal og Hjartdal har lavest kvinneandel i kommunestyret – 17,6 prosent.

Åmot har høyest kvinneandel med 68 prosent, Solund har 67 prosent. 

Å vise fram forskjellene mellom kommunene er én del av kampanjen.

Kommunalminister Monica Mæland lanser (H) nå en oversiktskart over kvinnerepresentasjonen i alle kommuner.

– Dette verktøyet gjør det lett for kommunene å sammenlikne seg med andre og bli inspirert til å jobbe med å øke kvinneandelen, sier Mæland.

Finn status for din egen og andre kommuner på kartene nederst i saken.

Motivasjonskampanje

I mange kommuner er partiene allerede i gang med nominasjonsarbeidet.

– Det er partiene som må gjøre den største jobben med å få kvinner på listene, også høyt opp. Men til sommeren vil vi sette i gang en kampanje for å informere og motivere partiene. Forsking viser at informasjon og oppmerksomhet faktisk har effekt på kvinneandelen i lokalpolitikken.

Departementet skal jobbe videre med det konkrete innholdet i kampanjen.

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.