Ibestad kommune i Troms kan bli kroneksemplet på at hver stemme teller. Opptellingen av slengere viser at Høyre mangler 4/19-dels stemme på å sikre ordføreren. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixLars Åke Andersen/frifoto.no

Høyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme

Ibestad kommune i Troms kan bli kroneksemplet på at hver stemme teller. Opptellingen av slengere viser at Høyre mangler 4/19-dels stemme på å sikre ordføreren.

Høyre i Ibestad har gjort tidenes valg i kommunen, der det aldri før har skjedd at et parti har fått over halvpartene av stemmene, og kuppet 51,4 prosent av stemmene, ifølge Nordlys. Dermed burde ordfører Dag Sigurd Brustind sitte trygt.

Men fordi kommunens velgere flittig har benyttet seg av muligheten til å gi personstemmer til kandidater på andre lister, såkalte slengere, endte Høyre med 9 av 19 mandater i kommunestyret.

– Dette er et helt utrolig eksempel på at ikke bare hver stemme teller, men hver slenger, sier valgekspert Jonas Stein ved Universitetet i Tromsø.

Brustind sier Høyre er i samtaler med Sp, som nå har flertallet sammen med Ap.

– Man vet aldri før det er avgjort, sier den håpefulle ordføreren, som innrømmer han er litt overrasket.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.