De borgerlig bystyrepartiene i Oslo er enige om en samarbeidsavtale. Fra venstre Øyvind Håbrekke (KrF), Hallstein Bjercke (V), Anne Lindboe (H), Eirik Lae Solberg (H) og Magnus Birkelund (Frp)
De borgerlig bystyrepartiene i Oslo er enige om en samarbeidsavtale. Fra venstre Øyvind Håbrekke (KrF), Hallstein Bjercke (V), Anne Lindboe (H), Eirik Lae Solberg (H) og Magnus Birkelund (Frp) Foto: Agnar Kaarbø

Frp i Oslo inngår samarbeid med Høyre, Venstre og KrF

Frps bystyregruppe i Oslo vedtok mandag kveld å inngå en samarbeidsavtale med Høyre, Venstre og KrF. Det nye byrådet tiltrer onsdag 25. oktober.

Samarbeidsavtalen ble godkjent av Frp mandag kveld. Tirsdag morgen ble den presentert av det nye mindretallsbyrådet, som består av Høyre og Venstre, med Frp og KrF som støttepartier.

Anne Lindboe (H) blir Oslos nye ordfører, bekreftet påtroppende byrådsleder Eirik Lae Solberg (H).

– Denne avtalen sikrer at alle fire partier har gode arbeidsbetingelser, sa han på et pressetreff i Oslo rådhus.

Julianne Ofstad fra Frp blir varaordfører.

Skal fjerne eiendomsskatten

– Det er med stor spenning, ydmykhet, glede og alvor at jeg blir Oslos neste ordfører. Oslo er en helt fantastisk liten by, sier påtroppende ordfører Anne Lindboe (H).

Hele samarbeidsavtalen presenteres først klokken 13, men ifølge VG og Aftenposten er dette noen av de viktigste punktene:

* Eiendomsskatten på folks hjem skal fjernes i løpet av fireårsperioden.

* Gjennomgå kommunens eiendomsportefølje med mål om å selge bygg og eiendommer som står ubrukt eller har lav utnyttelse.

* Etablere en fritidskortordning som sikrer at barn, uavhengig av foreldrenes inntekt, kan delta på fritidsaktiviteter. Det settes av 100 millioner kroner til dette.

Barberer antall byråder

Lae Solberg sa ikke hvem som blir Oslos nye byråder på pressetreffet, men sa at det er «rimelig å anta» at det blir færre enn i dag.

– Jeg mener det er et selvstendig poeng at vi blir noen færre politikere. Det blir krevende tider fremover, sa han.

Samarbeidsavtalen innebærer også at:

* Høyre får lederen av finansutvalget, i tillegg til ordføreren.

* Venstre får lederen av byutviklingsutvalget.

* Frp får lederen av helse- og sosialutvalget, i tillegg til varaordføreren, samt nestlederen av byutviklingsutvalget.

* KrF får nestlederen i kultur- og utdanningsutvalget.