Ordfører Harald Furre (H) mener Kristiansand trenger storbytilskudd. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Ordfører Harald Furre (H) mener Kristiansand trenger storbytilskudd. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Stimulerer ny storby

Storbytilskudd gir sammenslåingen rundt Kristiansand et fint puff, sier ordfører Harald Furre (H). Den nye storbyen vil passere 100.000 innbyggere.  

I kommunereformen forslår regjeringen å slå sammen Kristiansand, Søgne og Songdalen, mot Søgnes lokale vedtak. Dette vil bli vedtatt i Stortinget 8. juni.

En slik kommune vil få om lag 106.000 innbyggere.

Storbytilskuddet

Storbytilskuddet er ett av de regionalpolitiske tilskuddene i inntektssystemet for kommunene.

Storbytilskuddet er hittil blitt gitt til Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.

I budsjettet for i år fordeles 462 millioner på disse byene. Kommuneproposisjonen avklarer ikke om potten vil øke når Kristiansand kommer med i ordningen.

Tilskuddet fordeles med et likt beløp per innbygger, men andre kriterier har vært diskutert.

Politisk er tilskuddet begrunnet med at storbyene har særegne utfordringer med sosiale forhold og levekår, ikke minst knyttet til rusproblemer og psykiatri. De har også utfordringer knyttet til areal- og transportplanlegging. 

 

Sanner har tidligere varslet at nye Kristiansand av en slik størrelse vil få storbytilskudd. I kommuneproposisjonen i dag foreslår regjeringen at Kristiansand skal få storbytilskudd allerede fra 2018, selv om den nye kommunen ikke skal være på plass før 2020. Tilskuddet vil øke fra 2020, i takt med innbyggertallet i den nye kommunen.

– I 2018 vil Kristiansand få om lag 33 millioner kroner, basert på innbyggertallet i dagens Kristiansand. Fra 2020, når de tre har bygget en ny kommune, vil de få i overkant av 40 millioner, med dagens tilskuddsnivå, sier kommunalminister Jan Tore Sanner.

– Stimulerer sammenslåing

Kristiansand-ordfører Harald Furre (H) er svært fornøyd med dagens nyhet, særlig at tilskuddet kommer allerede neste år.

– Kristiansand har mange av de klassiske storbyutfordringene som storbytilskuddet er ment å kompensere. Som andre store byer, er vi et gravitasjonspunkt i regionen for en del sosiale utfordringer. Mennesker med rusproblemer og psykiatriske utfordringer søker til byen, sier han.

Kristiansand og Songdalen ønsker sammenslåing, mens Søgne har sagt nei. De er en av kommunene som stortingsflertallet er enige om å slå sammen med andre mot deres vilje. 

– Storbytilskuddet er selvfølgelig et puff for sammenslåingsprosessen med Søgne og Songdalen. Vi får dette tilskuddet fordi vi er på vei mot en ny storkommune, som vil passere 100.000 innbyggere. Dette stimulerer den prosessen, sier han.

Søgne avventer

Søgne og Songdalen avventer videre framdrift i sammenslåingsprosessen til etter at Stortinget har fattet sitt vedtak. 

Søgne-ordfører Astrid Hilde (Ap) forholder seg strengt til de vedtak som enhver tid gjelder, og vil ikke kommentere hva som skjer etter at Stortinget eventuelt vedtar sammenslåing 8. juni.

– Dersom Stortinget vedtar sammenslåing, så er det positivt at Kristiansand får storbymidler, sier Hilde.

Dersom Arbeiderpartiet og Senterpartiet danner ny regjering etter valget – noe målingene i hele år tyder på – vil de reversere tvangssammenslåinger hvis kommunene ber om det.

– Gjør storbytilskuddet det mindre sannsynlig at Søgne vil vurdere reversering?

– Det er et hypotetisk spørsmål som vi eventuelt må vurdere når den tid kommer, sier hun.