Aps byrådsleder i Oslo Raymond Johansen gir ikke opp kampen mot KS Bedrift, selv om hovedstyret i KS ikke følger oppfordringen om å nekte bedriftene stemmerett på landstinget som åpner i morgen, tirsdag. Arkivfoto
Aps byrådsleder i Oslo Raymond Johansen gir ikke opp kampen mot KS Bedrift, selv om hovedstyret i KS ikke følger oppfordringen om å nekte bedriftene stemmerett på landstinget som åpner i morgen, tirsdag. Arkivfoto
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Kommentar
Kommentarer gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Politisk spill som slo feil

Aps forsøk på å utelukke bedriftsmedlemmene fra landstinget til KS var for så vidt logisk basert, men likevel nesten useriøst.

Hovedstyret i KS avviste som ventet søndag forsøket fra Ap på å nekte delegatene fra KS Bedrift stemmerett på landstinget som starter i morgen, tirsdag, i Kristiansand. Noe annet ville vært en sensasjon. Å utelukke en stor gruppe delegater to dager før landstinget var en umulighet.

Det betyr ikke at vurderingene fra kommuneadvokaten i Oslo var feil eller må ha vært politisk instruert. Det er nemlig merkelig at KS Bedrift, som nå er etablert som en egen organisasjon, skal ha delegater og stemmerett på landstinget til medlemsorganisasjonen KS – selv om KS Bedrift står KS nær.

Min kollega Jan Inge Krossli kommenterte på dette i vår ukeavis for et par uker siden, der essensen var at KS Bedrift ikke har noen plass på landstinget lenger, etter de organisatoriske endringene som har skjedd i siste landstingsperiode. Dessuten er det rart at bedriftene skal avgjøre valget av politisk ledelse i KS. Om det blir en kampvotering mellom sittende KS-leder Gunn Marit Helgesen (H) og utfordrer Mette Gundersen (Ap), vil det være merkelig om valget blir avgjort av delegater som faktisk ikke er medlemmer av KS.

Aps litt desperate forsøk på å holde bedriftsmedlemmene utenfor landstinget var kanskje et forsøk på å sikre seieren for Gundersen. Men man kan lure på hvorfor ikke Ap i større grad har etterlyst endringer i vedtektene i forarbeidet til landstinget? Det har lenge vært kjent at KS Bedrift har endret seg, og at vedtektene til KS må oppdateres for å reflektere at KS Bedrift nå er en egen organisasjon.

Målet med Aps «aksjon» er kanskje å skape et bilde av at Helgesen trenger bedriftene på sin side i kampen om ledervervet. Det er bare riktig hvis Sp konkluderer med å støtte Mette Gundersen – da vil KS Bedrift være på vippen i spørsmålet om ledervervet. Utspillet fra byrådslederen har kanskje også bidratt til å sette søkelyset på bedriftenes posisjon på landstinget, som mange delegater kanskje ikke er så oppmerksomme på.

Endringene i KS Bedrift i siste landstingsperiode har ikke vært mye diskutert, men det naturlige er å konkludere med at KS Bedrift og KS nå er to selvstendige juridiske enheter. Endringer som er gjort er etter all sannsynlighet gode. Det neste steget nå er å endre vedtektene i KS slik at KS Bedrift ikke lenger får noen rolle i organisasjonen framover. KS har ikke hatt noe landsting etter endringene i KS Bedrift, og dermed har det ikke vært anledning til å rydde opp før nå. Så er det et spørsmål om hovedstyrets forslag til vedtektsendringer går langt nok. Uansett er det de eksisterende vedtektene som ligger til grunn for dette landstinget.

Valgkomiteen i KS møtes nå i kveld på Hotel Caledonien i Kristiansand. Om Aps spill styrker sittende KS-leder Gunn Marit Helgesen i maktkampen som vil pågå i kulissene i forkant av og under landstinget, gjenstår å se. Det er slett ikke sikkert at Aps forsøk har imponert de andre partiene som må med i en flertallskonstellasjon for å sikre lederskifte.