Siv Jensen kan ende opp med å få flertall for statlig skatteinnkreving, men dette kan igjen svekke arbeidet med kommunereformen. Foto: Henning Aarset
Siv Jensen kan ende opp med å få flertall for statlig skatteinnkreving, men dette kan igjen svekke arbeidet med kommunereformen. Foto: Henning Aarset
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Kommentar
Kommentarer gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Morn'a, skatt!

Siv Jensen kan bli den finansministeren som vinner den 120 år lange kampen mellom kommunene og staten om skatteinnkrevingen. Men det kan gå på bekostning av kommunereformen.

De var nok godt fornøyde på mandag i forrige uke, byråkratene i Finansdepartementet. Finansminister Siv Jensen (Frp) la fram nok et forslag om å statliggjøre skatteinnkrevingen. Og denne gang ser det lyst ut for et flertall i Stortinget. Venstre er med mot at staten legger de nye statlige innkrevingskontorene til distriktene utenfor de store byene. Kommunalpolitisk talsmann André N. Skjelstad fra Nord-Trøndelag sier partiet er for modernisering av offentlig sektor, og kan det bli statlige kompetansearbeidsplasser på tettsteder og nye småbyer, vil det telle positivt i Venstres vurdering. Statlige arbeidsplasser er enhver distriktspolitikers våte drøm.

Venstre-ordfører i Eid, Alfred Bjørlo, drømmer også om et slikt kontor til Sogn og Fjordane. Han sier til NRK:

– Jeg forventer at disse nye arbeidsplassene systematisk blir lokalisert utenfor de store byene og brukt til å skape dynamikk og sterke bo- og arbeidsmarkedsregioner.

Siv Jensen lovte på pressekonferansen at kontorene skal ha god regional fordeling. Her er altså gulrota som skal gjøre at Finansdepartementet endelig for full kontroll med skatteinnkrevingen. En jobb de mener er en typisk statlig oppgave, og ikke noe 288 kommunale kontorer skal drive med.

 Men om Siv Jensen kan innkassere en seier, kan dette være en snubletråd for kommunalminister Jan Tore Sanner og hans kommunereform. En av forutsetningene for kommunereformen er at det skal komme nye oppgaver til større, robuste kommuner. Å begynne med å ta fra kommunene skatteinnkrevingen, vil ikke bli forstått.

Kommunesektoren er stolt av skatteinnkrevingen sin. De får inn over 99 prosent av skatten gjennom lokal kunnskap og dialog med dem som sliter med å betale. De ser skattebetaleren i øya og spør hvorfor de ikke har betalt skatten sin. Det fungerer trolig bedre enn automatiserte krav fra en statlig sentral. Et brev man kan legge sammen med de andre regningene i vinduskarmen.

Om forslaget blir vedtatt i Stortinget, vil motstanderne av kommunereformen bruke Siv Jensens seier for alt den er verdt. «Der ser dere hva regjeringen mener med å gi kommunene nye oppgaver», vil det bli sagt. De fjerner viktig innfordringskompetanse fra kommunene.

Siv Jensen er veldig klar på at dette har ingenting med kommunereformen å gjøre. Men alt henger sammen med alt, som det heter.

Skatteinnkrevingen vil bli brukt som våpen i kommunereformen, og kampen om kommunegrensene starter for fullt til høsten.