Når barnehager og skoler delvis åpnes etter påske, kan kommuner med en alvorlig smittesituasjon fortsatt holde igjen.

Når barnehager og skoler delvis åpnes etter påske, kan kommuner med en alvorlig smittesituasjon fortsatt holde igjen.

Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Kommentar
Kommentarer gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Maktkampen om smittevernet fortsetter

Skoleåpningen er «nasjonalt styrt», sier kunnskapsministeren, men kommuner kan fortsatt være strengere enn staten. Slik vil flertallet av lokalpolitikerne ha det, viser Kommunal Rapports egen undersøkelse.

Gjennom koronakrisen har staten og kommunene, regjeringen og KS, samarbeidet tett og godt om å hindre smitten i å spre seg. Tusenvis av ansatte og ledere i kommunene har gjort en stor innsats for å komme dit vi er ved inngangen til påska: Etter en måned med strenge smitteverntiltak mener regjeringen og helsemyndighetene at vi har kontroll over situasjonen.

Etter påske åpner først barnehagene 20. april, så 1.–4. trinn i grunnskolen og noen linjer på videregående skole 27. april. Kommuner, fylker, skoler og barnehager får noen dager til å forberede seg på å ta imot barna på en trygg måte, slik KS og de ansattes organisasjoner har bedt om.

  • Les også: 

Åpne skoler og barnehager viktigst for de mest sårbare barna

Hemmelig rapport: Store forskjeller i krisetiltak for barn

Men gjennom koronakrisen har det også pågått en maktkamp mellom staten og kommunene, om hvem som har myndighet til å sette inn smitteverntiltak.

Det har kommet overraskende på noen, NHO og Virke blant annet, (lenke kommentar) at smittevernloven gir kommunene et stort og selvstendig ansvar for å vedta tiltak mot allmennfarlig smittsom sykdom.

Det er slik nasjonale og lokale myndigheter vil det skal være, fordi kriser arter seg ulikt i ulike kommuner, og de krever ulike tiltak.

Kommunal Rapport gjennomfører nå vår årlige store undersøkelse blant lokalpolitikerne. De foreløpige resultatene viser at lokale folkevalgte støtter kommunenes rett til å innføre strengere tiltak enn de nasjonale:

Det er særlig kommuner i Nord-Norge, Midt-Norge og deler av Vestlandet som har innført lokale karanteneregler. De har vært i en tidligere fase av pandemien og har ønsket å bremse og utsette smittespredningen. I all hovedsak har tiltakene blitt gjennomført i samråd med lokalt næringsliv, men i noen tilfeller har tiltakene vært for strenge i forhold til loven.

Støtten til strengere tiltak er størst i de landsdelene hvor det så langt har vært mest aktuelt å innføre dem. Men det kan endre seg når de nasjonale tiltakene gradvis skal trappes ned. Smittespredningen er fortsatt stor i Oslo og det sentrale Østlandet, og her vurderes det å ikke slippe opp ennå. 

Staten kan innføre tiltak for hele eller deler av landet i alvorlige tilfeller, sier smittevernloven. Når det skjer, som nå, må alle kommuner innføre minst like strenge tiltak som de nasjonale, men de kan også være strengere hvis smittesituasjonen lokalt gjør det nødvendig.

Regjeringen har valgt å bruke myke virkemidler mot kommuner som har innført svært strenge karanteneregler for innreise. Først oppfordret statsministeren og andre statsråder dem til å følge de nasjonale reglene, så laget Helsedepartementet en veileder om hvordan kommunene skal forstå smittevernloven.

Regjeringen kan velge en hardere linje. Med fullmaktsloven Stortinget har vedtatt, kan den sette smittevernloven og kommunenes myndighet til side. Men regjeringen ønsker ikke en slik konfrontasjon. Den er avhengig av å løse denne krisen sammen med kommunene.

Regjeringen prøver seg på en retorisk omkamp når den nå letter på de nasjonale smittevernreglene og åpner for å gjenåpne skoler og barnehager. På pressekonferansen tirsdag før påske sa kunnskapsminister Guri Melby (V):

«Den gradvise åpningen av barnehager og skoler skal skje innenfor nasjonale rammer. Hvilke barnehager og skoler som skal åpne, blir styrt nasjonalt».

Men realitetene i smittevernloven er de samme. Regjeringens beslutning om gjenåpning er en minstestandard som alle kommuner må oppfylle – de kan ikke åpne opp mer eller tidligere. Men de kan åpne opp mindre og senere hvis de mener smittevernsituasjonen lokalt tilsier det. 

Kommuner stengte skoler før regjeringen innførte nasjonale regler, og kommuner kan fortsette å holde skoler stengt etter at regjeringen delvis åpner dem – for å beskytte egen befolkning mot smitte og hindre overbelastning på helsevesenet. Kloke kommunale ledere vil drøfte dette med både nabokommuner og statlige myndigheter.