Ordfører i Bergen, Trude Drevland (H), redegjør for Viking Star-saken mandag ettermiddag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Ordfører i Bergen, Trude Drevland (H), redegjør for Viking Star-saken mandag ettermiddag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Kommentar
Kommentarer gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Politikeren må skilles fra privatpersonen

Bergens-ordfører Trude Drevland (H) begrunnet sine politiske feilgrep med personlige kriser i sin følelsesladde forsvarstale mandag ettermiddag.

Trude Drevland valgte å fortsette som ordfører. Da kan hun ikke være hevet over den kritiske offentligheten.

Ordfører Trude Drevlands (H) 40 minutter lange enetale for presse og politikere på rådhuset i Bergen mandag ettermiddag må være en av de mest personlige og følelsesladde i norsk politisk historie.

Hun fortalte for første gang om sviket, sinnet og sorgen hun har følt på i de tre og et halvt årene siden underslagssaken mot ektemannen Odd Drevland sprakk for tre og et halvt år siden. Han ble dømt til fengsel nå i vår. Hun fortalte også om at sønnen har vært alvorlig syk (men ikke hva slags sykdom). Hun fortalte at hun har fått mange spørsmål om hvordan hun har klart å stå oppreist som ordfører under dette presset, og svarte nå at presset er blitt for stort.

Det er lett å forstå at Trude Drevland har opplevd en vanskelig privat krise. Det er lett å få sympati for mennesket Trude Drevland etter talen i går. Det er ikke lett å skille mennesket og politikeren. Men hun valgte å forbli en offentlig maktperson. Trude Drevland valgte å fortsette som ordfører. Da kan hun ikke være hevet over den kritiske offentligheten.

17. mai i år døpte ordfører Trude Drevland cruiseskipet Viking Star i Bergen, som gudmor. Skipet har Bergen som hjemby og skal ha snuhavn her. I dagene etterpå dro hun og ektemannen på et tre dagers minicruise fra Bergen til Oslo, betalt av rederiet. I går fortalte hun at også deres to voksne barn var med på turen. Da Bergens-mediene begynte å undersøke saken, la Drevland 4. juni ut en melding på sin Facebook-side. Her opplyste hun at hun også deltok på sjøsettingen av skipet i Venezia i fjor sommer. Skipsreder Torstein Hagen betalte for transport tur-retur med sitt privatfly og to netter på luksushotell i Venezia. Hun skrev at flyet uansett skulle fly fra Bergen for å hente familiemedlemmer av Hagen, men innrømmet etter Bergens Tidendes påvisning at det var feil. Bare hun, sønnen og havnesjefen i Bergen var om bord i flyet fra Bergen. Samtidig har Drevland drevet lobbyvirksomhet overfor næringsminister, og tidligere byrådsleder i Bergen, Monica Mæland, for at skipet skulle bli registrert i Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS). Reglene er blitt endret.

Hun innrømmet at det mentale presset har svekket hennes dømmekraft og langtidshukommelse. Det siste har legen hennes bekreftet. Hun beklaget at hun derfor har feilinformert offentligheten om reisen til Venezia.

Det er forståelig at det mentale presset toppet seg nå i vår med dommen mot hennes ektemann gjennom mer enn 30 år. Men det forklarer ikke hennes etisk og juridisk tvilsomme handlinger for ett år siden.

BI-professor Petter Gottschalk mener koplingen av påspanderte turer og påvirkningsinnsats for rederiet bør etterforskes som korrupsjon. Han mener Drevland har fått en utilbørlig fordel i kraft av sin stilling, og at rederen har fått fordeler av det. Andre eksperter mener det er mindre alvorlig. Feilene hun har gjort bryter i hvert fall helt klart med Bergen kommunes etiske standard. Om fordeler og gaver heter det her:

«Den enkelte må aktivt unngå å komme i situasjoner der fordeler og/eller gaver kan føre til habilitetsproblem, eller der omgivelsene kan oppfatte at fordelene påvirker beslutningene. (…) Eksterne gaver som kan påvirke, eller være egnet til å påvirke beslutninger, handlinger, saksforberedelse eller vedtak, må unngås. Det må vises varsomhet også med mindre gaver.»

Drevland ba i går om å bli trodd på at alt hun har gjort har vært for Bergens beste.

– For meg har denne saken hele tiden handlet om at et cruiseskip ville flagge hjem til Norge, til Bergen, og at Bergen skulle bli snuhavn for skipet. Det har vært et mål for Bergen i mange år. Det var derfor jeg tok på meg gudmor-oppdrag. Det har ikke noe med dette rederiet å gjøre, eller med reisen til Italia. Målet har ikke vært personlig vinning på noen måte, sa hun.

Det er ikke vanskelig å tro henne på dette. Men ordføreren burde ha forstått at dette var problematisk farvann og lagt desto større vekt på helt klare linjer: Insistert på at kommunen skulle betale reiser og opphold i forbindelse med gudmor-oppdraget, ikke tatt med mann og barn og ikke tatt ut ferie på et ordfører-oppdrag.

Hun fortalte i går at hun hadde takket nei til et lengre cruise med Viking Star, fordi hun skjønte det ble feil. Da må hun ha gjort liknende vurderinger av Venezia-turen og minicruiset, og konkludert med at det var greit.

Drevland argumenterte i går med at brevet til næringsministeren hadde liten betydning, fordi Sjøfartsdirektoratet allerede jobbet for at flere skip kunne seile under norsk flagg. Men hva hennes påvirkningsforsøk førte til, er irrelevant. Poenget er at hun i det hele tatt prøvde å påvirke utfallet av en sak for en reder hun hadde mottatt goder av.

Ordføreren i Bergen har gjort det til en dyd å klare seg uten politisk rådgiver, og heller kjøpt inn hjelp til taleskriving. Hele denne saken viser at det har vært en feil prioritering, og at hun ville hatt stor nytte av en god rådgiver. Å være ordfører handler om mer enn å holde taler.
Et stort spørsmål i denne saken er: Hvor er Bergen Høyre? Jeg kjenner ikke bergenspolitikken inngående, men det virker som ordføreren står merkelig alene – i stormen som har vært og på gårsdagens pressekonferanse. Om det er Drevland som insisterer på solospill, så burde ikke partiet hun representerer tillate det.

Hvor var Bergen Høyre på pressekonferansen i går? Ja, Trude Drevland fortalte en personlig historie, for å gi troverdighet til sin håndtering av en politisk sak. Men hun erklærte også at hennes «politiske oppdrag ikke var fullført». Hun kommer tilbake som ordfører etter valget. Stiller Bergen Høyre seg bak hennes personlige valg, tatt i en periode hvor hun innrømmer at hennes dømmekraft er svekket? I så fall burde ledelsen i partiet vært til stede på pressekonferansen i går og sagt det. Deres fravær gjør det også usikkert om Trude Drevland fortsatt er Høyres ordførerkandidat i Bergen. Så langt jeg har sett i dagens medier, er ikke det sagt klart fra lokalpartiet.