Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpixBerit Roald / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Spiralstrid til Høyesterett

Høyesterett skal nå behandle spørsmålet om en fastlege av samvittighetsgrunner kan nekte å sette inn spiral på kvinner.

EMK artikkel 9

Fastlegen mener forbud mot samvittighetsforbehold vil være i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjonens artikkel 9:

1. Enhver har rett til tankefrihet, samvittighetsfrihet og religionsfrihet; denne rett omfatter frihet til å skifte sin religion eller overbevisning, og frihet til enten alene eller sammen med andre og såvel offentlig som privat å gi uttrykk for sin religion eller overbevisning, ved tilbedelse, undervisning, praksis og etterlevelse.

2. Frihet til å gi uttrykk for sin religion eller overbevisning skal bare bli undergitt slike begrensninger som er foreskrevet ved lov og er nødvendige i et demokratisk samfunn av hensyn til den offentlige trygghet, for å beskytte den offentlige orden, helse eller moral, eller for å beskytte andres rettigheter og friheter.

Saken har sin bakgrunn i at Sauherad kommune i desember 2015 sa opp den katolske fastlegen Katarzyna Jachimowicz fordi hun ikke ville sette inn spiral på pasienter som ønsket dette. Samvittighetsgrunner forankret i katolsk tro ble oppgitt som én av årsakene til at hun ikke ønsket å utføre denne oppgaven.