Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Røa blir prøvebydel for konkurranseutsetting

Høyre-byrådet i Oslo vil konkurranseutsette alle tjenester med unntak av skole og legetjenester. Røa bydel skal være prøveklut.

Bydelsleder Elin Horn Galtung (H) ønsker mer tjenester for pengene, men hun ønsker ikke å krige med de ansatte.


Selv om det trolig ikke blir flertall i bystyret for byrådets forslag, kan den selvstyrte bydelen likevel konkurranseutsette i stor stil. Bydelen vedtok dette allerede i fjor, men kom ingen vei med Ap-byrådet. Nå har Høyre-byrådet derimot gitt klarsignal til et pilotprosjekt som skal gå igjennom alle bydelens pleie- og omsorgstjenester med tanke på konkurranseutsetting. Byrådet vil også gi prosjektet økonomisk støtte.


Ingen trussel
- Røa bydel ønsker å gjøre dette på en skikkelig måte. Vi skal foreta brukerundersøkelser i forkant, og vi vil ta den tiden vi trenger. Men det skal heller ikke gå vinter og vår før vi setter i gang, sier bydelsleder Elin Horn Galtung til Kommunal Rapport.
Bydelsutvalget skulle ta stilling til forslaget til pilotprosjekt etter at Kommunal Rapport gikk i trykken, men forslaget får trolig flertall i den Høyre-styrte bydelen.
Horn Galtung mener ikke det er noen grunn til å oppfatte konkurranseutsettingen som en trussel. Alle må jo være interessert i at arbeidsplassen deres drives mest mulig effektivt, mener hun.
- Folks skattepenger må utnyttes best mulig. Derfor må vi snu hver stein, ellers blir bydelens beboere taperne. Innbyggerne er på vår side i denne saken. Det viser forespørsler Aftenposten og Østlandssendingen har gjort blant folk på Røa, sier Horn Galtung.


Eldreomsorgen først
Horn Galtung mener det er dokumentert at Hovseterhjemmet er det billigst drevne sykehjemmet i byen. De ansatte sier derfor at de ikke frykter konkurranse, fordi de er best.
- Det er jo utmerket. Dersom det viser seg at det stemmer, vil de få oppdraget, sier bydelslederen.
Det er trang økonomi som gjorde at Røa vedtok konkurranseutsetting under budsjettbehandlingen i fjor.
- De som nå vil stoppe et prosjekt som har som mål å få tjenestene billigere, trekker virkelig nisseluen ned over øynene. Dette er en helt nødvendig prosess, mener Horn Galtung.
I et VG-oppslag foreslo byråd for finans, Heidi Larssen, å konkurranseutsette blant annet barnevern. Da hun leste det, hoppet selv bydelslederen fra Høyre i stolen.
- Vi begynner med konkurranseutsetting av hjemmetjenester og eldreomsorg, sier Horn Galtung.

- Vi begynner med konkurranseutsetting av hjemmetjenester og eldreomsorg, sier Elin Horn Galtung (H), bydelsleder i Røa i Oslo, der alle pleie- og omsorgstjenester skal gjennomgås med tanke på konkurranseutsetting.

Skrevet av: Siri Baastad