Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Sparer milliarder på anbud

Svensk offentlig sektor sparer 3 milliarder kroner i året på anbud. Kommunene sparer mest, viser svensk undersøkelse.

En omfattende spørreundersøkelse utført av Nämnden for offentlig upphandling viser at det er stor fortjeneste å hente på å legge tjenestetilbudet ut på anbud. Den største gevinsten oppnås ved å samordne anbudsrundene i større enheter, for eksempel der flere kommuner går sammen, skriver svenske KommunAktuellt.


Undersøkelsen viser dessuten at anbud lønner seg også når tjenestene er under terskelverdien for EU-anbud.


Antallet utenlandske leverandører har ikke endret seg etter at Sverige gikk inn i EU, til tross for at annonsering i hele EU er obligatorisk. Denne annonseringen virker derfor svært unødvendig, mener de som bestiller tjenestene i offentlig sektor.


Nesten halvparten av offentlig sektors bestillere følger ikke lov- og regelverk i forbindelse med anbud. Regelen om forhåndsannonsering av planlagte anbud er et slikt brudd. Det er fremdeles uvanlig at oppgaver under terskelverdien for EU-anbud annonseres.


Leverandørene er kritiske til at bestillerne ikke alltid følger opp de kriteriene de setter i anbudsinnbydelsen, men Nämnden for offentlig upphandling har ikke fått inn noen offisielle klager på dette. Leverandørene begrunner dette med at de er engstelige for å bli svartelistet i neste anbudsrunde.


Skrevet av: Siri Baastad