Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

&8211; Dårligere velferdsordninger i NHO

Norsk Sykepleierforbund (NSF) har foreløpig ikke klart å bli enig med NHO om en lønns- og arbeidsavtale for sykepleierne.

– Velferdsordningene er mye dårligere enn i offentlig sektor, sier forbundsleder Bente Slaatten, og viser til lønn under sykdom og svangerskap.


I privat sektor betales det bare lønn under sykdom opptil seks ganger grunnbeløpet, som er Folketrygdens bestemmelser. Pappapermisjonen er ulønnet. I kommunesektoren får sykepleierne full lønn, både ved sykdom svangerskapspermisjon.


Pensjonsordningen i privat sektor er også dårligere, mener NSF. Sykepleierne har nemlig lovfestet rett til pensjonsavtale i KLP.


Sykepleierforbundet er heller ikke blitt enig med NHO om sentrale lønnsavtaler.


– NHO har et helt annet system og har tilbudt oss en sentralt fastsatt minstelønn, resten av lønnsdannelsen skjer på hver enkelt bedrift. Sykepleierforbundet er imot en så stor grad av individuell lønnsfastsettelse, sier Slaatten.


– Men lokale lønnsforhandlinger viser seg ofte å gi god uttelling?


– Det er klart at noen vil tjene på det, men andre vil tape. Vår rolle som fagforening er ikke bare å hjelpe de flinke til å skaffe seg mer lønn, slik et individuelt system fører til. Vi må sikre kollektive avtaler som gir alle brukbare lønnsbetingelser, sier hun.

Skrevet av: Ingun Larsen